RECEPTY ADVENI

Křehký koláč jahodový s drobenkou

Bez lepku Bez sóji

Křehký koláč jahodový s drobenkou
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na drobenku

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Jahody mají natolik podmanivou chuť a vůni, že k sobě nepotřebují žádné další sofistikované přísady. Tento koláč je jednoduchost sama – křehký korpus naplněný šťavnatými jahodami a bohatě posypaný do křupava opečenou drobenkou.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) v míse smícháme se solí a cukry (moučkovým a vanilkovým). Přidáme žloutky a studené máslo a ručně vypracujeme těsto. Těsto přendáme na vál a znovu důkladně propracujeme do hladka. Zabalíme do mikrotenového sáčku a v lednici necháme zhruba 2 hodiny odpočinout.

Omyté jahody nakrájíme na menší kousky.

Z másla, cukru, rýžové a čirokové mouky připravíme drobenku.

Vychlazené těsto rozválíme na tenkou placku a vtlačíme do formy. Posypeme částí drobenky, poklademe jahodami a zasypeme zbytkem drobenky.

Pečeme 35–45 minut v troubě vyhřáté na 175 °C program horko-vzduch.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Křehký koláč jahodový s drobenkou
  • recept Křehký koláč jahodový s drobenkou
  • recept Křehký koláč jahodový s drobenkou