RECEPTY ADVENI

Křehký koláč čokoládový s jahodami

Bez lepku Bez sóji

Křehký koláč čokoládový s jahodami
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Kateřina Lahoda

Autor receptu

Přece musí existovat způsob, jak zdravě hubnout či udržovat váhu, a přitom netrávit hodiny v kuchyni. Zkrátím to – existuje!

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Spojení čokoládové chuti s lahodnou smetanou a svěžími jahodami je geniální a věčné. Stejně dobře bude fungovat i s hutnějším mascarpone. Kdo si naopak hlídá kalorie, může smetanu nahradit tvarohem.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s kakaem, moučkovým cukrem a solí.

Studené máslo nakrájíme na kostky, rychle prohněteme se sypkou směsí a nakonec zapracujeme oba žloutky. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie (nebo např. do mikrotenového sáčku) a uložíme do lednice. Chladíme alespoň jednu hodinu.

Jahody omyjeme, očistíme a osušíme papírovou utěrkou. Nejhezčí kousky odložíme stranou (budeme potřebovat cca 6–8 jahod). Zbylé jahody pokrájíme na kousky, vložíme do mixéru, posypeme cukrem krystal, necháme chvilku odstát a poté rozmixujeme dohladka.

Smetanu dáme chladit do mrazáku.

Vychlazené těsto vyválíme a vyložíme jím formu, kterou jsme vytřeli máslem. Přečnívající těsto odřízneme – můžeme z něho vykrájet tvary, kterými nakonec koláč dozdobíme. Těsto na dně formy několikrát propíchneme vidličkou, umístíme do spodní části trouby předehřáté na 200 °C, kde koláč předpékáme 10 minut. Poté teplotu snížíme na 175 °C, koláč umístíme doprostřed trouby a dopékáme dalších 10 minut. Pokud jsme ze zbylého těsta vykrájeli tvary na ozdobu, upečeme také tyto (doba pečení cca 5 minut).

Dobře vychlazenou smetanu vylijeme do misky, přidáme vanilkový cukr a ručním šlehačem vyšleháme do tuha. Šlehačku opatrně spojíme s rozmixovanými jahodami. V malé mističce rozmícháme želatinu se 100 ml vlažné vody a okamžitě vlijeme do jahodové šlehačky. Krátce promícháme metlou a nalijeme na vychlazený koláč. Ihned dáme chladit do ledničky.

Mezitím si nakrájíme jahody odložené stranou na úhledné plátky. Po 30 minutách chlazení vyndáme koláč z ledničky a dozdobíme jahodami, vykrájenými tvary těsta a čerstvou mátou či meduňkou. Vrátíme zpět do ledničky a chladíme minimálně dalších 90 minut.

Dobře vychlazený koláč podáváme.

Foto: Kateřina Lahoda
  • recept Křehký koláč čokoládový s jahodami
  • recept Křehký koláč čokoládový s jahodami