Křehký koláč karamelový
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na dohotovení
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Možná si řeknete, že karamel v kombinaci s čokoládou je už trochu moc. Ale opak je pravdou. Karamelový krém je jemný a lehký díky zakysané smetaně a poleva z hořké čokolády vytváří příjemný kontrast k jeho sladké chuti. Komu by to naopak bylo málo, může povrch koláče ještě posypat nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.
1. Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme špetku soli. Poté do sypké směsi zapracujeme studené máslo a vejce. Hněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto.
2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň půl hodiny, nejlépe však do druhého dne.
3. Těsto vyválíme a přeneseme do formy. Propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme suchými luštěninami (cizrna, fazole, čočka). V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme cca 20 minut. Vyndáme z trouby, odstraníme papír s luštěninami a necháme vychladnout.
4. V kastrůlku rozpustíme máslo, přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Přilijeme Salko a za stálého míchání zahříváme. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a špetku soli. Svaříme na hustý krém. Karamelovou hmotu nalijeme na korpus a dáme vychladit do chladničky (alespoň na 1 hodinu).
5. Smetanu na šlehání zahříváme s máslem. Když začne vřít, odstavíme z ohně a přidáme nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Směs necháme trochu zchladnout a poté nalijeme na vychlazený koláč. Opět vložíme do chladničky a necháme chladit nejlépe do druhého dne, kdy můžeme povrch ještě posypat nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.