Křehký koláč jablečný se skořicí
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Když je řeč o ovocných koláčích, nesmí chybět jablková klasika. Variant na křehký jablečný koláč existuje nespočet a každá má něco do sebe. Ta naše kombinuje voňavá rozdušená jablíčka se skořicí a rozinkami v rumu s opečenými plátky jablek gratinovanými meruňkovým džemem. Recept může na první pohled působit složitě, ale nenechte se zastrašit. Je hotový během chvilky a výsledek vás ohromí.
1. Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem, špetkou soli a citronovou kůrou. Poté do sypké směsi zapracujeme studené máslo. Hněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto.
2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň půl hodiny, nejlépe však do druhého dne.
3. Těsto vyválíme a přeneseme do formy. Uložíme opět do chladničky (můžeme krátce i do mrazáku) a necháme dobře vychladit.
4. Rozinky namočíme do rumu. Čtyři jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Na lžíci másla krátce podusíme strouhaná jablka s cukrem a skořicí, na závěr vmícháme rozinky v rumu. Poté směs přendáme do sítka a necháme nad miskou okapat.
5. Páté jablko neloupeme a nakrájíme ho na tenké plátky. Směs dušených jablek navršíme na vychlazené těsto a poklademe plátky posledního jablka. Lžíci meruňkové marmelády naředíme šťávou z dušených jablek a touto směsí potřeme vršek koláče.
6. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu cca 40 minut. Podáváme ještě teplý s kopečkem šlehačky.