Křehký koláč čokoládový se zakysankou
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Čokoholici, pozor! To si nemůže nechat ujít. Křehké těsto tentokrát slouží jen jako komparz, v hlavní roli se představuje nestydatě vydatná vrstva lahodné čokoládové náplně. Kdo to rád křupavé, může navíc přihodit nějaký ten oříšek. Narozeniny, křtiny, promoce… tenhle kousek posbírá Oskary ve všech kategoriích.
1. Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme špetku soli. Poté do sypké směsi zapracujeme studené máslo a vejce. Hněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto.
2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň půl hodiny.
3. Těsto vyválíme a přeneseme do formy. Propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme suchými luštěninami (cizrna, fazole, čočka). V troubě vyhřáté na 180° C pečeme cca 8 minut. Vyndáme z trouby, odstraníme papír s luštěninami a necháme vychladnout.
4. V hrnečku rozpustíme máslo. Ve vodní lázni rozpustíme kvalitní hořkou čokoládu (50 % obsahu kakaa a více).
5. Vyšleháme vejce s cukrem. Za stálého šlehání přidáme obě smetany. Nakonec do hmoty lehce vmícháme zchladlé máslo a čokoládu.
6. Čokoládovou náplň nalijeme na předpečený korpus a při teplotě 180 °C pečeme po dobu cca 40 minut.