RECEPTY ADVENI

Kořeněný švestkový koláč z čirokové a kukuřičné mouky a jogurtu

Bez lepku Bez sóji

Kořeněný švestkový koláč z čirokové a kukuřičné mouky a jogurtu

Hlavní přísady

Čiroková mouka 250 g, DMT 03.08.2023
Čiroková mouka 250 g, DMT 03.08.2023
Koupit
Rýžová mouka polohrubá 250 g, DMT 03.07.2023
Rýžová mouka polohrubá 250 g, DMT 03.07.2023
Koupit
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Na těsto

Na povrch

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Rychlý, zdravý, málo tučný a dlouho vláčný. Švestky jsou skvělé na krvetvorbu, upravují trávení a působí na čištění našeho zažívání. Co víc si můžeme přát. Jogurt 3,5 % můžete nahradit zakysaným výrobkem sójovým, nebo použít bezlaktózový, pokud máte kombinaci nesnášenlivosti lepku a laktózy.

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Piškoty podrtíme v sáčku válečkem nebo rozmixujeme na drobenku. Švestky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme. Vejce vymixujeme s cukrem do pěny, přidáme olej a po lžících jogurt až vznikne světle žlutý krémový základ. Ve vedlejší misce smícháme sypké části – mouky, škrob, koření, kypřidlo. Sypkou směs zašleháme do krémové hmoty.

2. Těsto vlijeme do pečící nádoby vyložené pečícím papírem. Mírně zatlačíme ovoce a posypeme drobenkou z piškotů, případně plátky mandlí. Pečeme ve vyhřáté troubě 30–35 minut nebo až je špejle zapíchnutá do středu koláče po vytažení suchá jen s drobečky.

3. Koláč necháme na mřížce vychladnout a krájíme na čtverečky. V plechové dóze vydrží vláčný až 3 dny…

  • recept Kořeněný švestkový koláč z čirokové a kukuřičné mouky a jogurtu