Koláč s ovocno-makovou nádivkou a drobenkou
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Na nádivku
Na drobenku
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Koláč vznikl jako vzdálená náhražka za tradiční kolínské řepánky – kynuté buchty plněné nádivkou z cukrové řepy a máku. Nádivka je moc dobrá i v koláči, a pokud nemáte řepu cukrovku, můžete ji nahradit sladkými nastrouhanými jablky.
Nejprve si připravíme makovou nádivku a drobenku. Na nádivku smícháme podle chuti umletý mák s nastrouhanými jablky či hruškami, citronovou šťávou a kůrou, skořicí a trochou cukru. Podle potřeby přiléváme vlažné rostlinné mléko, až než nádivka získá mazlavou konzistenci. Na Kolínsku se tradičně do nádivky používá uvařená a nastrouhaná řepa cukrovka, ale pokud ji nemáte, ovoce ji dobře nahradí.
Drobenku připravíme promnutím mouky, tuku a cukru.
Na těsto nejdříve promícháme všechny sypké suroviny, poté přidáme olej a vodu a ručním šlehačem nebo metličkou krátce vyšleháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem, na povrch naneseme makovou nádivku a posypeme drobenkou. Pečeme při 160 °C asi 25 minut. Po upečení necháme koláč krátce vychladnout na plechu a poté přendáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.