Kokosovomedové pracny
Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Pracny, pracky, medvědí tlapky. Odkud pochází název tohoto cukroví, je zřejmé. Formičky připomínající medvědí tlapky jsou při jeho přípravě nezbytný inventář. Kakaové pracny se skořicí a ořechy jsou klasika, na kterou nedáme dopustit, ale tato světlá varianta s kokosem a medem má také něco do sebe. Další změna oproti klasice spočívá v tom, že nebudeme potřebovat vejce. U tohoto formičkového cukroví platí, že ho po vytáhnutí z trouby a krátkého zchladnutí vyklepneme z formiček a ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru. Pečeme optimálně dva týdny před Vánocemi a skladujeme v chladu. Do Vánoc cukroví krásně změkne a jeho chuť se naplno rozvine, doslova se rozplývá na jazyku.
V míse smícháme směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ), kokos a cukr. Přidáme med, studené máslo, citronovou šťávu a rum a vypracujeme vláčné těsto.
Z těsta vyválíme váleček, odkrajujeme z něj kousky a vtlačujeme je do máslem vymazaných formiček na pracny.
Přeneseme je na plech a pečeme při teplotě 160 °C zhruba 8–10 minut. Ještě teplé pracny vyklopíme a obalujeme v moučkovém cukru, do kterého přidáme 1 sáček cukru vanilkového.
Z výše uvedených ingrediencí upečeme zhruba 40 středních pracen.
Kateřina Lahoda podle vánoční přílohy časopisu Žena a život