RECEPTY ADVENI

Kokosové / makové měšce z filo těsta připraveného zjednodušeně

Bez lepku Bez sóji

Kokosové / makové měšce z filo těsta připraveného zjednodušeně
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na náplň makovou

Na náplň kokosovou

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Měšec plný zlatých dukátů by se v dnešní době hodil asi každému z nás. Čarovat bohužel neumíme, ale snad vás potěšíme alespoň receptem na měšce z filo těsta plněné úžasnou sladkou náplní. A protože nejsme troškaři, připravili jsme si pro vás hned dvě varianty. Tradiční makovou a exotickou kokosovou. Až vytáhnete z trouby plech posázený těmito nazlátlými křupavými váčky naditými lahodnou náplní, poprášíte je moučkovým cukrem a položíte na svátečně prostřený stůl, právem se budete cítit jako praví boháči.

Z uvedeného množství připravíme 10 kokosových / makových měšců.

Listy filo těsta připravíme dle návodu na přípravu filo těsta zjednodušeně.

Makovou náplň připravíme tak, že do hrnce nalijeme mléko, nasypeme mák, přivedeme k varu a na mírném plameni povaříme několik minut. Odstavíme. Poté do máku přidáme cukr, marmeládu, povidla a zamícháme.

Kokosovou náplň připravíte tak, že bílky se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu. Přidáme cukr a znova prošleháme. Přidáme kokos a zlehka vařečkou vmícháme.

Na jeden měšec budeme potřebovat vždy 2 plátky filo těsta, které položíme na sebe – viz foto 1. Pokud chceme mít měšce esteticky hezčí, okraje odkrojíme např. rádýlkem, nožem nebo si pomůžeme pokličkou – viz foto 2.

Do středu těsta dáme náplň – cca 20 g kokosové nebo 30 g makové (ne více) – viz foto 3 a 4.

Těsto s náplní shrneme do tvaru měšce a zavážeme potravinářským provázkem – viz foto 5 a 6. Provázek nedáváme těsně na náplň a příliš ho neutahujeme. Uprostřed necháváme malinkou mezeru. Je to proto, abychom těsto provázkem nepřeřízli a aby se náplň mohla trochu rozpínat.

Měšce klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C 10–12 minut, program horní a dolní ohřev – viz foto 7.

Hotové měšce posypeme moučkovým cukrem.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Kokosové / makové měšce z filo těsta připraveného zjednodušeně
  • recept Kokosové / makové měšce z filo těsta připraveného zjednodušeně
  • recept Kokosové / makové měšce z filo těsta připraveného zjednodušeně
  • recept Kokosové / makové měšce z filo těsta připraveného zjednodušeně
  • recept Kokosové / makové měšce z filo těsta připraveného zjednodušeně
  • recept Kokosové / makové měšce z filo těsta připraveného zjednodušeně
  • recept Kokosové / makové měšce z filo těsta připraveného zjednodušeně
  • recept Kokosové / makové měšce z filo těsta připraveného zjednodušeně