Kokosové filo jednohubky
Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na sirup
Na dokončení
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
U moučníku z filo těsta se většinou jeho jednotlivé pláty na sebe vrství, bohatě kapou máslem a prokládají různými náplněmi – pistáciemi nebo ořechy jako jsme už viděli např. u receptu na známou baklavu. Nyní si obdobným způsobem připravíme vynikající kokosové filo jednohubky. Nechybí ani pověstný řecký sirup, kterým je zalijeme.
Inspirací nám byl recept vynikajícího řeckého šéfkuchaře Akise Petretzikise.
Filo těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.
Budeme potřebovat pláty z 450 g filo těsta.
Vytvoříme 6 větších plátů, nebo pokud filo těsto budeme připravovat zjednodušeným způsobem, 12 menších plátů.
Vezmeme 1. plát filo těsta, položíme ho na pracovní desku a velkoryse po celé ploše pokapeme máslem. Nepotíráme, máslo na těsto kapeme. Pak po celé ploše posypeme strouhaným kokosem a na kokos položíme další plát filo těsta.
Takto vrstvíme těsto, máslo, kokos, další plát těsta, pokapat máslem, posypat kokosem, pokrýt dalším plátem…
Takto navrstvených 6 plátů pak srolujeme do „roládky“, kterou nakrájíme na menší kousky.
Tyto kousky přeneseme na plech vymazaný máslem.
Kousky ještě potřeme veškerým zbylým máslem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 40–50 minut (do zezlátnutí).
Příprava sirupu
Vodu, cukr, citronovou kůru a skořici zahříváme na mírném ohni. Jakmile směs dojde k varu a cukr se rozpustí, stáhneme ji z ohně a necháme vychladnout.
Jakmile vytáhneme z trouby, ihned – zcela horké kousky polijeme připraveným již vychladlým sirupem.
Necháme odpočinout až hodinu a půl. Sirup se dokonale vsákne.
Ozdobíme rozpuštěnou čokoládou a kokosem.