RECEPTY ADVENI

Kokosky tvarohové

Bez lepku Bez sóji

Kokosky tvarohové
Bezlepková směs PAVLOVA & MERINGUE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs PAVLOVA & MERINGUE 750 g
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Na těsto

Na dokončení

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Ať už máte pocit, že klasické kokosky jsou na vás moc (sladké) nebo naopak málo (vláčné), můžete těsto obměnit přidáním tvarohu. Postup přípravy je stejný jako u tradičních kokosek, s tím rozdílem, že do vyšlehané bílkové hmoty spolu s kokosem zapracujete i měkký tvaroh. Pokud nechcete rezignovat na křupavost, doporučujeme strouhaný kokos nejprve krátce opéct nasucho v troubě při 150–170 °C. Pozor na připálení, kokos dobře hlídejte a občas promíchejte, nenechte zrůžovět, jen rozvonět. Odměnou vám budou dokonale vláčné kokosky s křupavým podtextem.

Důležité pokyny na úvod

  • Ingredience odvažujeme přesně.
  • Teplotu vody, se kterou smícháme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) měříme kuchyňským teploměrem. Správná teplota je 50–55 °C.
  • Bez kuchyňského robota se neobejdeme, ruční šlehač nestačí. Šlehání sněhu nesmíme urychlit vyšším stupněm, výsledný sníh by byl velmi jemný a rychle by řídnul.
  • Každá trouba peče jinak. Je tedy zapotřebí pečení kokosek průběžně kontrolovat a čas si případně přizpůsobit.

Do čisté mísy od robota přesně odvážíme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ), cukr krupici, přidáme vanilkový cukr a vodu ohřátou na 50–55 °C. Promícháme.

Tuto směs začneme šlehat v robotu s použitím balónové metly na střední rychlost (stupeň 4 z 8)*.

* Číslo stupně šlehání závisí na zn. kuchyňského robotu. Zvolte prostě stupeň uprostřed – tzn., že pokud má robot celkem 10 stupňů, zvolíme stupeň 5. Pokud má 8, zvolíme 4, atp.

Takto šleháme celkem 15 minut.

Získáme tuhý, lesklý sníh vyšlehaný na tzv. měkkou špičku, což znamená, že špička sněhu na metle se po otočení lehce ohne [foto 1].

Do hotového sněhu stěrkou zlehka vmícháme tvaroh a strouhaný kokos.

Výsledné těsto má konzistenci řidší bramborové kaše – nejde tvarovat rukou, ale na plechu drží tvar.

Na plechu vyloženém pečícím papírem pomocí dvou kávových lžiček tvoříme menší kopečky těsta. Není nutné dělat větší mezery – kokosky se neroztečou [foto 2].

Troubu rozehřejeme na 150 °C, zvolíme program horní-dolní pečení.

Pečeme 20–25 minut do zlatavé barvy [foto 3].

Upečené kokosky jdou lehce sloupnout z pečícího papíru.

Necháme je vychladnout na mřížce.

Dokončení

Hořkou čokoládu rozpustíme v misce. Můžeme použít mikrovlnnou troubu, ale musíme vždy po 30 vteřinách čokoládu zamíchat, abychom ji nespálili.

Pomocí kávové lžičky kokosky zlehka pocákáme rozpuštěnou čokoládou a necháme zaschnout [foto 4].

Hotové tvarohové kokosky skladujeme v uzavíratelné dóze, ale můžeme je také hned mlsat, protože jsou díky tvarohu měkké.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Kokosky tvarohové
  • recept Kokosky tvarohové
  • recept Kokosky tvarohové
  • recept Kokosky tvarohové
  • recept Kokosky tvarohové
  • recept Kokosky tvarohové