RECEPTY ADVENI

Kaštánkové muffinky s kousky pražených bobů

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Kaštánkové muffinky s kousky pražených bobů
Kaštanová mouka 250 g
Hlavní přísada
Kaštanová mouka 250 g
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Muffiny

Na polevu

Volitelné

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Rádi byste přirozeně bezlepkové a bezzrnné mufínky? A rádi byste na chvilku odložili mandlovou mouku? Není problém :) Kaštanová mouka vám dobře poslouží. V mém případě se muffiny neobešly bez arašídového másla. Použít samozřejmě můžete jakékoli jiné ořechové či semínkové máslo.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Nachystáme si plech na pečení muffinů – vyložíme papírovými košíčky. Osobně mám nějaký podivný plech z Ikea, který jsem dávno dávno dostala, proto jsou mufínky takové podivné (do výšky místo do šířky).

V míse smícháme mouku s práškem na pečení a panelou. Přidáme vejce, arašídové máslo, konopné mléko a dobře rozmixujeme. Vznikne nám hustá hmota, o něco více hustší než na palačinky (bude z lžíce stékat, ale spíše neochotně). Přidáme ovoce, drcené boby a kaštanové vločky a dobře promícháme. Směs lžící naplníme do připravených košíčků do cca ¾ objemu (či krapet více). Dávka by měla stačit na 12 mufinů. Dáme do trouby a pečeme 15–20 minut, dokud párátko nevyjde čisté.

Necháme vychladnout a následně vybalíme z košíčků. Ve vodní lázni dáme rozpustit rozdrobené (nastrouhané) kakaové máslo, hlídáme, aby teplota příliš nestoupla (zbytečně bychom ničili nutriční látky, kakaové máslo taje při teplotě nad 38 °C), v rozpuštěném másle v pohodě udržíte prst. Přimícháme lžíci až dvě agáve sirupu a vmícháme kakaový prášek. Přidáváme jej po lžících, dokud se nám nevytvoří trochu hustější směs (určitě si všichni pamatujete, jak to vypadá, když se rozpouští čokoláda na polevu). Dobře smícháme a přidáme buď prášek či sladidlo podle požadované sladkosti (my preferujeme hořkou). Sejmeme z vodní lázně a vložíme do studené vody (studené lázně) za stálého míchání (temperování). Jakmile nám směs trochu ztuhne, vyjmeme a obalíme vrchy muffinů v čokoládě. Pokud máte širší, můžete čokoládou pouze pokropit. A pokud jste jóoo gurmáni, naneste na vrch muffinu trochu arašídového másla, rozetřete a teprve poté polijte čokoládou. Nechte ztuhnout.

  • recept Kaštánkové muffinky s kousky pražených bobů
  • recept Kaštánkové muffinky s kousky pražených bobů