Kakaový koláč s marcipánem a švestkami
Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Ingredience
Pracovní postup
Marcipán je rozhodně moje slabost. Pokud jej máte rádi či vám třeba zbyde po přípravě dortu, vyzkoušejte tento koláč - kombinace s kakaem a švestkami je vydařená.
Troubu předehřejeme na 170 °C a nachystáme formu na koláč (27 cm).
Smícháme mouky s práškem na pečení a kakaem. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme je se špetkou soli do tuhé pěny. Žloutky pak vyšleháme s cukrem, přidáme olej a nakonec i jablečné pyré. Do tekuté směsi vmícháme směs mouk a nakonec zapracujeme opatrně sníh. Těsto bude tužší, ale stále tekuté. Vmícháme polovinu nastrouhaného marcipánu, rozetřeme do formy, posypeme zbylým marcipánem a poklademe švestkami. Pečeme ve vyhřáté troubě 20–25 minut. Necháme vychladnout a před podáváním můžeme posypat trochou marcipánu či cukrem podle chuti.