Jíška
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Jíška se používá na zahušťování polévek, omáček a šťáv k masům. Připravuje se pouze ze dvou surovin – mouky a tuku a to podle jednoduchého pravidla – kolik mouky, tolik tuku. Co se týče mouky, naše volba je jasná – Červená Adveni. Co se týče tuku, ačkoliv jíšku můžete připravit z rostlinného oleje i sádla, naším jednoznačným doporučením je použít máslo. Samotná příprava jíšky je jednoduchá (viz níže), složitější se jeví otázka, kolik připravené jíšky následně na daný pokrm použít. A tady jsme se uchýlili k perfektní pomůcce Jany Florentýny Zatloukalové, kterou uvádí na svém úžasném blogu Kuchařka pro dceru * a která se nám velmi osvědčila:
100 g jíšky zahustí 1 l polévky nebo omáčky lehce
125 g jíšky zahustí 1 l polévky nebo omáčky středně
150–170 g jíšky zahustí 1 l polévky omáčky značně *
Víme přitom, že porce polévky = cca 300 ml, porce omáčky = cca 120 ml.
Další otázka, která v souvislosti s jíškou vyvstává, je, jak ji do pokrmu zapracovat. Nejlepší je to přes cedník, abychom se vyvarovali hrudek. Jakmile máme veškerou jíšku v pokrmu, za stálého míchání ještě zhruba 15 minut vaříme, abychom docílili dokonalé spojení a zahuštění.
Postupně zahřejeme máslo.
Do horkého másla vsypeme směs PASTA & GNOCCHI, ponecháme na středně silném plameni a metličkou razantně promícháváme 1 minutu (máslo s moukou budou pěnit, to je v pořádku).
Po odstavení z plotny ještě zhruba půl minuty mícháme, aby se nám „nepřichytila“ ke dnu kastrůlku a nepřipálila se.
Z výše uvedených surovin připravíme jíšku, se kterou zahustíme zhruba 1 litr polévky či omáčky.
* https://www.kucharkaprodceru.cz/jiska-recept-a-pouziti/