RECEPTY ADVENI

Růžová jahůdková srdíčka

Bez lepku Bez sóji

Růžová jahůdková srdíčka
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Helena Vybíralová

Autor receptu

Helenčino pečení: Bezlepkové recepty. Nakladatelství Josef Vybíral, 2017. ISBN 978-80-88098-18-8

Ingredience

Na máslový jahodový krém

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Linecké, vanilkové, perníkové, medové, čokoládové, kávové, karamelové, kokosové…. To jsou klasické chutě, barvy a vůně, které k cukroví patří neodmyslitelně a jaksi automaticky. Co ale ozvláštnit tác s cukrovím řadou jemně růžových jahůdkových srdíček, či řadou pastelově zelenkavých pistáciových čtyřlístků? A rozhodně to nebude jen krásné barevné zpestření. Nadchne vás i chuť a vůně, kterých u tohoto cukroví docílíme jednoduše díky pudinkovým práškům. Mimochodem, věděli jste, že slovo pudink pochází z francouzského slova boudin, které znamená jelito nebo klobása a je odvozeno z latinského botullus? Původně byl jako pudink označován masný výrobek naditý ve střívku a dodnes jsou tzv. white pudding a tzv. black pudding součástí tradiční snídaně ve Velké Británii. White pudding je klobása podobná jitrnici, bez krve. Black pudding pak obdoba jelita, obsahující i krev. Mimo Velkou Británii však pudink představuje zpravidla sladký dezert. K jeho rozšíření po světě přispěl i vynález instantního pudinkového prášku, který šikovně využijeme i v tomto receptu.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s jahodovými pudinkovými prášky a moučkovým cukrem. Přidáme žloutek.

Poté do sypké směsi zapracujeme vychlazený tuk. Hněteme, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň dvě hodiny.

Těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrajujeme srdíčka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu 10–15 minut.

Vychladlá srdíčka slepujeme máslovým jahodovým krémem.

Z výše uvedených ingrediencí upečeme 80 srdíček, po slepení tedy dostaneme 40 ks cukroví.

Postup přípravy krému

Vejce s cukrem dáme do mísy nebo kastrolu a postavíme do vodní lázně. Zahříváme a občas prošleháme metličkou, dokud se cukr nerozpustí a směs není horká.

Odstavíme z vodní lázně, přidáme nakrájený tuk a rum. Za občasného prošlehání necháme vychladnout.

Změklé máslo vyšleháme a pomalu přidáváme vychladlou směs, až vznikne hladký krém.

Jahodovou marmeládu zapracujeme do krému.

 

Kniha Heleny Vybíralové Helenčino pečení – Bezlepkové recepty, kterou vydalo Nakladatelství Josef Vybíral v roce 2017, nás okouzlila na první pohled. Přesně totiž odpovídá našemu heslu bezlepkového pečení: „s minimálním úsilím k maximálním výsledkům“. Recepty, které v knize najdete, nevyžadují exotické ingredience, jejichž názvy sotva vyslovíte, ani pokročilé pekařské know-how. S trochou snahy podle ní upeče i naprostý začátečník – a o to nám jde. Helenčina v pořadí již pátá kniha je zkrátka naše srdcová záležitost a tak jsme neodolali a vybrali z ní pro Vás malou ochutnávku.

V knize naleznete recept na pudinkové květinky na str. 16, máslový krém základní na str. 83.

Recepty publikujeme s laskavým svolením Helenky a také Nakladatelství Josef Vybíral, nicméně fotografie jsou z naší dílny. Možná nejsou tak půvabné jako ty v knize, ale o to víc jsou uvěřitelné a snad Vás přesvědčí, že když jsme to dokázali my, dokážete to také!

Tam, kde v receptu používáme směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ), najdete v originálním textu napsáno „bezlepková mouka“ bez bližší konkretizace. My jsme však recepty nazkoušeli právě s naší „ŽLUTOU“ směsí a musíme konstatovat, že si s Helenčinými recepty rozumí opravdu skvěle. V receptech, kde Helenka používá kypřicí prášek, jsme tento vynechali, protože naše směs je samokypřící.

Veškeré recepty, u nichž je jako autorka uvedena Helena Vybíralová, najdete v její knize: Vybíralová, H., Helenčino pečení: Bezlepkové recepty. Břest: Josef Vybíral, 2015. ISBN 978-80-88098-18-8.

Foto: Adveni
  • recept Růžová jahůdková srdíčka
  • recept Růžová jahůdková srdíčka