RECEPTY ADVENI

Jablečný závin

Bez lepku Bez sóji

Jablečný závin
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Že si listové těsto a šťavnatá jablka výborně rozumí, dokazuje i tato klasika všech klasik – jablečný závin. Aby šťáva z jablek nepodmáčela křehké listové těsto, je důležité je podložit dětskými piškoty či dostatečnou vrstvou strouhanky. Další přísady už závisí čistě na vašich preferencích – někdo nedá dopustit na rozinky máčené v rumu, jiný si neumí tento moučník představit bez sekaných vlašských ořechů. Aby byl vizuální efekt dokonalý, nezapomeňte na závěr závin poprášit bohatou vrstvou moučkového cukru.

Z výše uvedených surovin připravíme 1 velký závin.

Listové těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.

Jablka oškrábeme a nastrouháme je na hrubém struhadle. Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, přebytečnou šťávu vymačkáme.

Vychlazené listové těsto na lehce pomoučeném vále rozválíme na délku plechu cca 30 cm a do šířky cca 25 cm. Viz foto 1.

Na těsto položíme ve dvou řadách piškoty, anebo ho posypeme trochou strouhanky. Necháme cca 2 cm volné okraje. Na piškoty (či strouhanku) rozložíme nastrouhaná jablka, posypeme je skořicí, vanilkovým cukrem a rozinkami. Viz foto 2.

Těsto po okrajích potřeme rozšlehaným vajíčkem. Viz foto 3.

Obě kratší strany těsta ohneme cca 2 cm směrem k sobě přes náplň. Viz foto 4.

Bližší delší stranu přehneme od sebe i s náplní cca do ⅓. Viz foto 5.

Pak uděláme celý překlad ještě jednou od sebe cca do ⅔.

Vzdálenější delší stranu finálně přehneme k sobě tak, abychom celou šišku uzavřeli a zlehka přimáčkneme volný okraj. Vajíčko zajistí, aby se těsto slepilo. Viz foto 6.

Závin opatrně otočíme švem dolů a položíme ho na plech vyložený pečícím papírem. Viz foto 7.

Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a propícháme jehličkou. Viz foto 8.

Pečeme v troubě předehřáté na 210 °C po dobu asi 25 minut, program horní a dolní ohřev. Plech se závinem vkládáme doprostřed trouby.

V průběhu pečení můžeme závin ještě jednou potřít vejcem.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Jablečný závin
  • recept Jablečný závin
  • recept Jablečný závin
  • recept Jablečný závin
  • recept Jablečný závin
  • recept Jablečný závin
  • recept Jablečný závin
  • recept Jablečný závin
  • recept Jablečný závin