Jablečný závin
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Na náplň
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Že si listové těsto a šťavnatá jablka výborně rozumí, dokazuje i tato klasika všech klasik – jablečný závin. Aby šťáva z jablek nepodmáčela křehké listové těsto, je důležité je podložit dětskými piškoty či dostatečnou vrstvou strouhanky. Další přísady už závisí čistě na vašich preferencích – někdo nedá dopustit na rozinky máčené v rumu, jiný si neumí tento moučník představit bez sekaných vlašských ořechů. Aby byl vizuální efekt dokonalý, nezapomeňte na závěr závin poprášit bohatou vrstvou moučkového cukru.
Z výše uvedených surovin připravíme 1 velký závin.
Listové těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.
Jablka oškrábeme a nastrouháme je na hrubém struhadle. Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, přebytečnou šťávu vymačkáme.
Vychlazené listové těsto na lehce pomoučeném vále rozválíme na délku plechu cca 30 cm a do šířky cca 25 cm. Viz foto 1.
Na těsto položíme ve dvou řadách piškoty, anebo ho posypeme trochou strouhanky. Necháme cca 2 cm volné okraje. Na piškoty (či strouhanku) rozložíme nastrouhaná jablka, posypeme je skořicí, vanilkovým cukrem a rozinkami. Viz foto 2.
Těsto po okrajích potřeme rozšlehaným vajíčkem. Viz foto 3.
Obě kratší strany těsta ohneme cca 2 cm směrem k sobě přes náplň. Viz foto 4.
Bližší delší stranu přehneme od sebe i s náplní cca do ⅓. Viz foto 5.
Pak uděláme celý překlad ještě jednou od sebe cca do ⅔.
Vzdálenější delší stranu finálně přehneme k sobě tak, abychom celou šišku uzavřeli a zlehka přimáčkneme volný okraj. Vajíčko zajistí, aby se těsto slepilo. Viz foto 6.
Závin opatrně otočíme švem dolů a položíme ho na plech vyložený pečícím papírem. Viz foto 7.
Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a propícháme jehličkou. Viz foto 8.
Pečeme v troubě předehřáté na 210 °C po dobu asi 25 minut, program horní a dolní ohřev. Plech se závinem vkládáme doprostřed trouby.
V průběhu pečení můžeme závin ještě jednou potřít vejcem.