Islandské rebelské placky
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Dále budeme potřebovat:
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Flatkaka nebo také flatbrauð je islandský nekynutý žitný chléb. No, chléb. V našem pojetí spíše placka. Měkká, tenká, tmavá a kulatá. Tradice těchto placek sahá až do dob kolonizace Islandu, tedy do 9. století. Zajímavostí je, že v dávných dobách, když ostrov trpěl nedostatkem žitného zrna, doplňovala se mouka islandským lišejníkem. Tradičně se flatkaka připravovala na horkých kamenech nebo přímo na uhlících v ohništi, později v malých těžkých litinových pánvích. Dnes si tyto placky Islanďané běžně připravují doma. A najdete je také běžně v obchodě. Ty průmyslově vyráběné mají oproti tradičním ale přídavek mouky pšeničné a nejsou tak tenké. Náš celozrnný bezlepkový REBEL věrně napodobí původní žitný originál. Kromě REBELA už potřebujete pouze vodu, sůl a olej. O to více se můžete vyhrát s přílohou. Flatkaka se obvykle podává se sádlem nebo jehněčí paštikou, uzeným lososem nebo nakládanými sledi. S čím budete islandské rebelské placky servírovat vy? Inspirováno Stanley Ginsbergem, The Rye Baker: Island Tortillas.
Z výše uvedených surovin připravíme zhruba 20 placek.
Ze směsi na bezlepkový celozrnný chléb REBEL, horké vody, soli a oleje vypracujeme těsto. Těsto necháme jednu hodinu odpočinout.
Igelitový sáček rozstřihneme, potřeme ho olejem. Ruce si také budeme průběžně olejovat.
Z těsta odebereme kuličku velikosti míčku, položíme ji do dolní půli igelitového sáčku, překryjeme horní půlkou igelitového sáčku a rozplácneme dnem těžšího kastrolu. Tak vytvoříme placku. Placka by měla být tenká zhruba 1 milimetr.
Horní stranu igelitu odklopíme, rukou podebereme placku i s dolním igelitem a překlopíme ji na naolejovanou dlaň s roztaženými prsty. Odlepíme původně dolní igelit, který je tedy nyní nahoře. Placku překlopíme na rozpálenou pánev.
Na pánvi pečeme každou stranu zhruba půl minuty. Mezitím odebíráme další části těsta a zpracováváme stejně.
Hotové placky ukládáme do mísy či ošatky vystlané ubrouskem. Na každou placku položíme ubrousek. Celou „kopičku“ vždy přiklopíme pokličkou, aby placky zůstaly teplé.
Hotové tortilly můžeme použít jako wrapy, tortilly, nebo chleba naan, naslano i nasladko. V původním receptu figuruje sušená ryba a zelný salát s majonézou. Ale i s uzeným lososem budou jistě vynikající.
Placky budou vláčné minimálně do druhého dne a stále půjdou smotat na wrap. Pokud by praskaly, postříkáme je vodou a rychle – stačí pár vteřin – je prohřejeme na pánvi nebo v mikrovlnce.
Líbíl se Vám tento rebelský recept? Stáhněte si celou Rebelskou kuchařku.