RECEPTY ADVENI

Hovězí Wellington

Bez lepku Bez sóji

Hovězí Wellington
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tato sváteční masová pochoutka údajně vděčí za svůj název vévodovi z Wellingtonu, který v čele spojeneckých vojsk porazil Napoleona Bonaparteho ve slavné bitvě u Waterloo. Vévoda prý svíčkovou v této speciální úpravě miloval, ale těžko říct, zda se legenda zakládá na pravdě. A o čem je vlastně řeč? Jedná se v podstatě o luxusní roládu, jejíž střed tvoří pikantně ochucený a orestovaný kus hovězí svíčkové. Následuje vrstva podušených žampionů, voňavý kabátek ze schwarzwaldské šunky a navrch křupavá vrstva domácího listového těsta. Recept se řadí k náročnějším – co do obtížnosti provedení i časové náročnosti – ale výsledek rozhodně stojí za to.

Z výše uvedených surovin připravíme 4 porce.

Maso zbavíme blan, osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji ho zprudka opečeme se všech stran tak, aby se zatáhlo. Viz foto 1. Necháme vychladnout.

Vychladlé maso potřeme po celé ploše hořčicí a uložíme ho do chladničky.

Žampiony nasekáme na drobno, osolíme, opepříme a smažíme tak dlouho, dokud je nezbavíme téměř veškeré vody. Necháme vychladnout. Viz foto 1.

Na potravinovou fólii si vyskládáme plátky šunky tak, aby se zhruba jedním centimetrem překrývaly. Viz foto 2.

Na plátky šunky navrstvíme žampiony. Viz foto 3.

Doprostřed položíme maso potřené hořčicí. Viz foto 4.

Zabalíme – zavineme. Potravinářskou fólii pořádně utáhneme, vytvoříme „pevný balíček“, který necháme 15 minut odpočívat v chladničce. Viz foto 5.

Listové těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.

Vychlazené listové těsto na lehce pomoučeném vále rozválíme na tloušťku 3 mm a na cca 30 cm do délky a do šířky cca 25 cm.

Masový „balíček“ zbavíme potravinářské fólie a zavineme ho do vyváleného plátu těsta. (Maso zavineme pouze do jedné vrstvy těsta.) Přebytečné těsto odřízneme. Okraje silně stiskneme tak, aby šťáva nemohla vytéct. Viz foto 6.

Takto připravené maso v listovém těstě opět zabalíme pevně do potravinové fólie, ta nám opět pomůže celý „balíček“ utáhnout.

Uložíme na 5 minut do chladničky.

„Balíček“ vytáhneme z chladničky, vyjmeme z potravinářské fólie, umístíme na plech. Viz foto 6.

Těsto potřeme po celé ploše rozmíchaným žloutkem a jemně ozdobíme zářezy hřbetem nožem (těsto neprořízneme) – viz foto 7.

Těsto z vrchní strany párkrát propíchneme párátkem, aby mohla odcházet pára a těsto nepopraskalo.

Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 10 minut, pak teplotu stáhneme na 180 °C a pečeme dalších 30 minut. Zvolíme program horní a dolní ohřev. Viz foto 8.

Po vyjmutí z trouby necháme cca 15 minut odpočinout, pak ostrým nožem krájíme na cca 3 cm plátky.

Foto: Adveni
  • recept Hovězí Wellington
  • recept Hovězí Wellington
  • recept Hovězí Wellington
  • recept Hovězí Wellington
  • recept Hovězí Wellington
  • recept Hovězí Wellington
  • recept Hovězí Wellington
  • recept Hovězí Wellington
  • recept Hovězí Wellington