Halušky, strapačky
Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Halušky jsou slovenské národní jídlo. U nás jsou velmi dobře známé už z dob společného státu a na popularitě nic neztratily ani po rozdělení republik, ba právě naopak. Cela řada restaurací je u nás dnes nabízí jako vyhlášenou slovenskou specialitu. Podle našeho receptu si je můžete snadno připravit i doma a v bezlepkové variantě. Jedná se o pokrm, který je velice nenáročný na suroviny. Velice důležitou roli hraje dochucení halušek. Za nejtradičnější se považují halušky s brynzou posypané vyškvařenou slaninkou. Podávají se sklenicí kyselého mléka. Halušky s kyselým zelím a smaženou slaninkou se označují jako strapačky. Ale existují i halušky na sladko – s mákem, či dokonce s povidly. Ať už budou ty vaše s čímkoliv, želáme vám dobrú chuť!
Z výše uvedených surovin uvaříme asi 800 g halušek.
Syrové brambory na jemno nastrouháme na struhadle určeném pro brambory.
K nastrouhaným bramborám přidáme sůl a směs PASTA & GNOCCHI. Promícháme a necháme chvilku odpočinout. Vznikne nám těsto husté jako bramborová kaše, při naklonění mísy jen pomalu stéká. (Pozor, pokud by brambory „pustily“ více vody, přidejte směsi o trochu více než uvedených 200 g. Vždy se snažíme dosáhnout toho, aby těsto mělo konzistenci zhruba jako bramborová kaše.)
Takto připravené těsto si přendáme do struhadla na halušky, nebo síta k tomu určenému a postupně ho protlačíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Pokud nemáme struhadlo ani cedník, použijeme mísu nebo prkénko, to nakloníme nad vroucí vodu a odkrajujeme menší kousky těsta. Po každém odkrojení nejlépe sjedeme nožem až do vody, těsto se nám tak nebude na nůž lepit. Pracujeme svižně, nebo vaříme po částech. Halušky jsou uvařené velmi rychle, poznáme to tak, že vyplavou.
Uvařené halušky scedíme. Do horkých halušek vmícháme brynzu. Podávat můžeme s vyškvařenou slaninou. Nebo můžeme připravit strapačky – halušky podáváme s kyselým zelím a smaženou slaninkou a cibulkou.