Grissini
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Čekáte návštěvu a chcete jí nabídnout něco originálního, vlastnoručně upečeného, k vínu? Pak jsou italské chlebové tyčinky to pravé ořechové, resp. sezamové. A právě sezamová semínka a také provensálské bylinky posunou obyčejné tyčinky na vyšší level. ;-) Navíc jsou velmi jednoduché a celkem rychle hotové.
V míse smícháme obě směsi a sůl. Vytvoříme důlek, do kterého dáme cukr, sušené droždí a cca ⅓ vlažné vody. Necháme droždí trochu vzejít. Přidáme zbytek vody a olivový olej a uhněteme celkem hutné těsto. Můžeme si pomoci ručním hnětačem nebo v robotu. Pokud by se nám těsto zdálo hutné příliš, přidáme trochu vody. Na konci hnětení do těsta přimícháme provensálské bylinky.
Vzniklé těsto necháme přikryté igelitem 30 minut kynout.
Vykynuté těsto rozválíme válečkem na lehce pomoučeném vále do tvaru obdélníku cca 30×20 cm. Vzniklý obdélník přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca 10 minut odpočinou.
Odpočaté těsto nakrájíme po kratší straně na 1 cm široké proužky, tzn. že bychom měli získat 30 tyčinek.
Mezi tím si rozpálíme troubu na 190 °C (horní a dolní ohřev + horkovzduch).
Každý proužek posypeme sezamovými semínky a stočíme zlehka do spirálky. Stočené spirálky skládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Všechny spirálky zastříkneme vodou z rozprašovače, plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca 25 minut, resp. do světle hněda. Upečené grissini prostě musí při zlomení křupnout.
Upečené grissini necháme na plechu vychladnout a následně je vyskládáme do vhodné nádoby.