RECEPTY ADVENI

Gougéres – odpalované sýrové bochánky

Bez lepku Bez sóji

Gougéres – odpalované sýrové bochánky
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Vladěna Halatová

Autor receptu

Především sama celiak a máma, pro kterou se stalo bezlepkové vaření, pečení a kváskování vášní. Vlaďka je autorka tří kuchařek a zdaleka nekončí. Recepty, rady, a tipy sdílí také na svém blogu a sociálních sítích. Najdete tam i informace o jejích kurzech bezlepkového pečení a kváskování, které si vyžádal zájem jejich fanoušků. Kurzy se konají po celé republice a také na Slovensku.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Z odpalovaného těsta je možné vytvořit nejen vynikající dezerty, ale také úžasné efektní slané jednohubky, které ozdobí každou party. Profiterolky, které mohou mít masovou, houbovou, nebo třeba špenátovou náplň již zřejmě znáte, další slanou odpalovanou delikatesou jsou tzv. gougères. Jedná se o francouzskou specialitu původem z Burgundska. Toto odpalované pečivo je zvláštní tím, že do těsta se navíc strouhá sýr, nejčastěji Comté, Gruyère, nebo Ementál, ale existuje celá řada variant. Gougères mívají nejčastěji tvar malých „kuliček“ o průměru 3–4 cm, ale připravují se i větší o průměru 10–12 cm. Mohou být prázdné, ale i plněné např. houbami, mletým masem apod. Ve své domovině, v Burgundsku, se gougères podávají studené při ochutnávkách vína ve sklepech. Stejně tak je možné servírovat je jako teplý předkrm. Na jakou příležitost je připravíte vy? Můžete zaperlit francouzským názvem této speciality, nebo si je přejmenovat jako my na odpalované sýrové bochánky.

Do hrnce nalijeme vodu, přidáme sádlo. Jakmile je sádlo rozpuštěné, přidáme směs PASTA & GNOCCHI se špetkou soli. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni. Mícháme, dokud není těsto krásně spojené a hladké. Těsto je hotové, jakmile se začne odlepovat od stěn hrnce. Pokud nám v hrnci zůstane trochu tuku, který se s těstem nespojil, odlijeme ho.

Potom do vychladlého těsta přimícháme celá vajíčka, jedno po druhém, a jemně zapracováváme. Jakmile má těsto krásně hladkou a zároveň pevnou konzistenci, šetrně vmícháme na jemno nastrouhaný sýr.

Troubu předehřejeme na 200 °C.

Na plechu vyloženém pečícím papírem vytváříme bochánky ve velikosti lžíce a necháváme mezi nimi rozestupy cca 3,5 cm. Bochánky tvoříme pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou.

Pečeme prvních 15 minut při teplotě 200 °C, potom teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dozlatova. Upečené bochánky půjdou snadno „odlepit“ z pečícího papíru. Uvnitř budou duté. Pozor, v průběhu prvních 15 minut pečení neotevíráme troubu.

Sýrové bochánky necháme vychladnout na mřížce. Můžeme je podávat jen tak, nebo je naplnit pomazánkou – bylinkovou, sýrovou, masovou, houbovou, či jinou dle chuti.

Foto: Vladěna Halatová
  • recept Gougéres – odpalované sýrové bochánky