RECEPTY ADVENI

Francouzský jablkový koláč

Bez lepku Bez sóji

Francouzský jablkový koláč
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Francouzský TarteTatin – obrácený koláč. Údajně vznikl omylem, když sestry Tatinovy, majitelky jistého francouzského hotelu, připravovaly klasický jablečný koláč. Jablíčka se jim na plotně připálila (dnes bychom řekli, zkaramelizovala). Sestry však nepropadly panice, jablíčka přikryly vrstvou těsta a upekly. A světový hit byl na světě. Kombinace zkaramelizovaných jablek s křehkým těstem zkrátka nemá chybu.

Jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřince a nakrájíme na silnější plátky. V pánvi rozpustíme máslo, poté přidáme cukr krupici a necháme také rozpustit. Přidáme nakrájená jablka a za občasného míchání dusíme cca 5 minut. Poté odstavíme a necháme lehce zchladnout.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ), moučkový cukr, studené máslo nakrájené na kousky, sůl, vejce a studenou vodu dáme do mísy od robotu a vypracujeme kompaktní těsto. Přendáme na vál a ještě ručně propracujeme.

Z těsta vyválíme placku o průměru 30 cm, ideálně mezi dvěma pečícími papíry. Do připravené koláčové formy nandáme podušená jablka i se šťávou a rozprostřeme. Vyválené těsto položíme na jablka, těstový okraj těsně přitiskneme k jablkům.

Troubu předehřejeme na 190 °C program horkovzduch. Pečeme na spodní poloze trouby cca 30 minut. Necháme vychladnout ve formě. Poté překlopíme na dortový podnos a formu sundáme.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Francouzský jablkový koláč
  • recept Francouzský jablkový koláč