Florentýnky
Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Marokánky nebo florentýnky? Toto cukroví vychází z tradičních italských sušenek Biscotti Fiorentini – původem z italské Florencie, odtud název florentýnky. Je založeno na hrubě sekaných mandlích a kandovaném ovoci, které se vmíchávají do rozpuštěného másla se smetanou a cukrem a trochou mouky. Tím vznikne poměrně tuhá hmota, ze které tvoříme na plechu malé hromádky a ty následně pečeme. Hromádky se při pečení roztečou do stran a části zkaramelizují. Výsledkem je cukroví – částečně křupavé, částečně „žvýkavé“. Jeho chuť je lahodná, smetana udělá své. Čokoládová poleva je pomyslnou třešničkou na dortu.
V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme cukr a smetanu, promícháme.
Vmícháme na hrubo nasekané mandle a kandované ovoce, promícháme.
Následně přidáme směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) a pečlivě promícháme. Vznikne nám poměrně tuhá hmota.
Lžičkou odlupujeme kousky hmoty a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Tyto hromádky pak lžičkou malinko zploštíme. Mezi jednotlivými hromádkami necháme dostatečné „rozestupy“, protože hmota se při pečení bude roztékat do stran.
Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 5 minut, hmota se rozteče. Pak teplotu stáhneme na 140 °C a dopékáme do zlatova dalších cca 5 minut.
Vychladlé florentýnky máčíme jednou stranou v čokoládové polevě.