Dýňový filo koláč – Kolokythopita
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na dokončení
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Tenké křupavé pláty filo těsta můžeme použít i jako vynikající základnu pro koláče – obdobně jako to děláme u koláčů z křehkého těsta. Náplň pak navršíme na pláty těsta. V případě tohoto koláče je to velmi zajímavá náplň z dýňového pyré a kondenzovaného mléka.
Inspirací nám byl recept vynikajícího řeckého šéfkuchaře Akise Petretzikise.
Filo těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.
Budeme potřebovat 6 plátů těsta.
Na náplň si nejdříve dýňové pyré. Na plech nalijeme 200 ml vody a vložíme do ní kousky dýně zbavené slupky a semínek. Při teplotě 180° C pečeme cca 2 hodiny. Upečenou dýni rozmačkáme v cedníku, snažíme se odstranit většinu vody.
Dýňové pyré vložíme do mísy mixéru, přidáme kondenzované mléko, vejce, třtinový cukr, perníkové koření a bezlepkovou mouku. Důkladně promixujeme.
Dortovou formu důkladně vytřeme rozpuštěným máslem. Položíme do ní první plát filo těsta, který by měl okraje formy přesahovat. Tento plát po celé ploše pokapeme rozpuštěným máslem a položíme na něj další. Takto postupujeme se všemi pláty filo těsta. I poslední plát pokapeme máslem a na něj naneseme připravenou náplň. Pokud nám filo těsto přesahuje přes dortovou formu, zahneme ho směrem do formy a vytvoříme tak ozdobný okraj koláče.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu cca 50 minut program horní a dolní ohřev.
Hotový koláč můžeme jemně posypat moučkovým cukrem.