RECEPTY ADVENI

Dýňový filo koláč – Kolokythopita

Bez lepku Bez sóji

Dýňový filo koláč – Kolokythopita

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Koupit
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Koupit
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na dokončení

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tenké křupavé pláty filo těsta můžeme použít i jako vynikající základnu pro koláče – obdobně jako to děláme u koláčů z křehkého těsta. Náplň pak navršíme na pláty těsta. V případě tohoto koláče je to velmi zajímavá náplň z dýňového pyré a kondenzovaného mléka.

Inspirací nám byl recept vynikajícího řeckého šéfkuchaře Akise Petretzikise.

Filo těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.

Budeme potřebovat 6 plátů těsta.

Na náplň si nejdříve dýňové pyré. Na plech nalijeme 200 ml vody a vložíme do ní kousky dýně zbavené slupky a semínek. Při teplotě 180° C pečeme cca 2 hodiny. Upečenou dýni rozmačkáme v cedníku, snažíme se odstranit většinu vody.

Dýňové pyré vložíme do mísy mixéru, přidáme kondenzované mléko, vejce, třtinový cukr, perníkové koření a bezlepkovou mouku. Důkladně promixujeme.

Dortovou formu důkladně vytřeme rozpuštěným máslem. Položíme do ní první plát filo těsta, který by měl okraje formy přesahovat. Tento plát po celé ploše pokapeme rozpuštěným máslem a položíme na něj další. Takto postupujeme se všemi pláty filo těsta. I poslední plát pokapeme máslem a na něj naneseme připravenou náplň. Pokud nám filo těsto přesahuje přes dortovou formu, zahneme ho směrem do formy a vytvoříme tak ozdobný okraj koláče.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu cca 50 minut program horní a dolní ohřev.

Hotový koláč můžeme jemně posypat moučkovým cukrem.

Foto: Adveni
  • recept Dýňový filo koláč – Kolokythopita
  • recept Dýňový filo koláč – Kolokythopita
  • recept Dýňový filo koláč – Kolokythopita