Dýňové nočky s lososem a „sýrovou“ omáčkou
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Jídlo lahodící nejen žaludku, ale i oku…
Obě mouky promícháme s hraškou, solí a xanthanem, přidáme olej a po částech přiléváme vodu, dokud nezaděláme tužší nelepivé těsto. Z těsta odebíráme kousky velikosti kaštanu a tvarujeme noky. Nasypeme je do vroucí osolené vody (přidávám do ní lžíci oleje a lžičku jedlé sody, noky ani knedlíky pak prý „neosliznou“) a za občasného zamíchání je přivedeme k varu. Po chvíli vaření se noky odlepí ode dna a začnou plavat. Od této doby je vaříme asi 3–4 minuty. Scedíme je a můžeme podávat.
Uzeného lososa nakrájíme na drobné kousky a krátce opečeme na suché pánvi.
„Sýrovou“ pomazánku spolu s rostlinným mlékem přivedeme k varu a mícháme, až se vše spojí. Podle chuti dosolíme. Pokud chceme výraznější chuť, přidáme lžíci lahůdkového droždí.
Na talíř nandáme porci nočků, posypeme opečeným lososem a přelijeme omáčkou.
Poznámka
Pokud vám nevadí mléčné výrobky, můžete připravit klasickou sýrovou omáčku z taveného sýra a smetany.



