Dýňové filo spirálky
Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na sirup
Na náplň
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Že je dýně v řecké kuchyni oblíbená, jsme viděli už u receptu na dýňový filo koláč. U těchto dýňových spirálek budeme s filo těstem pracovat obdobně, jako když jsme pekli burek nebo banitsu, dýňovou náplň do těsta zabalíme.
Inspirací nám byl recept vynikajícího řeckého šéfkuchaře Akise Petretzikise.
Filo těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.
Budeme potřebovat 6 větších plátů, nebo pokud filo těsto budeme připravovat zjednodušeným způsobem, 12 menších plátů.
Sirup připravíme tak, že do hrnce dáme cukr a vodu. Pomeranč rozpůlíme a šťávu z obou půlek vymačkáme do hrnce. Do hrnce vložíme i vymačkané celé půlky pomerančů a tyčinku skořice. Přidáme med. Vaříme na středním ohni, jakmile začne voda vřít a cukr je rozpuštěný, odstavíme z plotny, vytáhneme půlky pomeranče a skořicovou tyčinku a necháme vychladnout.
Na náplň si nejdříve připravíme dýni. Oloupeme ji a zbavíme semen. Pak ji nakrájíme na menší kousky a ty nastrouháme najemno na struhadle. Nastrouhanou dýni zbavíme vody, jednoduše ji „vyždímáme“ v rukách.
Do mísy dáme nastrouhanou dýni, ořechy pomleté najemno, perníkové koření, pomerančovou kůru a cukr. Důkladně promixujeme.
Přistoupíme k tvoření spirál. Na pracovní plochu položíme plát filo těsta. Po celé ploše ho pokapeme rozpuštěným máslem. Delší stranu plátu poklademe dýňovou náplní a pak stočíme do „ruličky“, kterou dále zamotáme do spirálky, šneka, či růžičky. Vložíme do pekáčku důkladně vytřeného máslem. Takto postupujeme i s dalšími pláty filo těsta. Na závěr všechny spirálky pokapeme veškerým zbylým máslem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C po dobu cca 60 minut program horní a dolní ohřev.
Vytáhneme z trouby a pomocí naběračky poléváme horké spirálky studeným sirupem. Necháme odpočívat zhruba 1 hodinu, sirup se mezitím dokonale vsákne.
Hotové spirálky můžeme lehce posypat moučkovým cukrem.