Dvojbarevná quinoa s opečenou dýní
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Quinoa
Dýně
Pracovní postup
Quinoa patří bezesporu mezi zajímavé bezlepkové obilniny, jelikož je dobrým zdrojem bílkovin i minerálů. Pokud vám dochází nápady na její využití, zkuste ji v chutné kombinaci s máslovou dýní.
Quinou si začneme připravovat den předem. Promyjeme ji ve vodě a necháme namáčet ve tmě přes noc (tedy necháme ji v podstatě aktivovat/naklíčit a změknout). Na druhý den vodu slijeme a necháme okapat/osušit. Jednou namočená quinoa se uvaří mnohem rychleji. V hrnci necháme rozehřát trochu kokosového oleje, přidáme na jemno nasekanou cibulku a česnek a opékáme 3 minuty. Přidáme bazalku a vmícháme quinou, přilejeme jen tolik vody, aby byla quinoa pokrytá a na velmi mírném plameni vaříme/dusíme. Až nakonec vmícháme sůl podle chuti.
Dýni oloupeme a odstraníme semínka, nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme kokosový olej ve větší pánvi (používám větší keramickou) a přidáme římský kmín, který cca 2 minuty (mícháme) opražíme. Vsypeme dýni a poprášíme bazalkou. Můžeme přidat také kurkumu. Přiklopíme a za občasného míchání opékáme 10 minut. Mezitím si česnek nasekáme na jemno. Po 10 minutách jej vmícháme k dýni a pečeme dalších 5 minut. Dýně mezitím krásně změkne, ale nebude příliš měkká.
Z poloviny uvařené quinoy vytvoříme doprostřed talíře kopeček, obklopíme dýní a posypeme nasekanými bylinkami. Můžeme pokapat dýňovým nebo olivovým olejem.