Dort s mascarpone krémem a malinami
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Korpus
Krém
Malinová náplň
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Tento recept patří k malinko složitějším a náročnějším na čas i finance. Ale každá sváteční příležitost, ke které se podobný dort chystá, si zkrátka žádá náležitou přípravu. Až ho ochutnáte, nebudete vynaložené námahy a peněz litovat. Lehoučký světlý korpus v kombinaci s lahodně sladkým krémem z bílé čokolády a pikantní malinovou náplní si získá každého. Dáme za to ruku do ohně!
1. Oddělíme žloutky a bílky. Ušleháme tuhý sníh z bílků se špetkou soli a polovinou cukru krupice. Žloutky utřeme s druhou polovinou cukru do světlé pěny, poté vešleháme rum.
2. V míse promícháme směs BAKE A CAKE, vanilkový pudink a kypřicí prášek. Sypkou směs zašleháme do žloutkové směsi. Nakonec zlehka vmícháme sníh.
3. Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložíme pečicím papírem, stěny lehce potřeme olejem. Těsto vlijeme do formy a urovnáme stěrkou.
4. Pečeme na horkovzduch při 170 °C po dobu 20 min., pak vypneme troubu, neotvíráme ji a ještě tak 10 minut necháme dojít.
9. Piškot bude po upečení vysoký cca 6 cm a je možné jej rozkrojit na 2 nebo 3 pláty, podle toho, jestli chceme použít jednu vyšší nebo dvě nižší vrstvy krému.
10. Na krém zahříváme v hrnku smetanu s máslem. Když směs začne vřít, odstavíme z tepla a přidáme nalámanou bílou čokoládu. Mícháme do úplného rozpuštění. Dáme vychladit (nejlépe přes noc, alespoň však 4 hodiny). Poté do směsi zašleháme mascarpone.
11. Na malinovou náplň zahříváme maliny s cukrem. Když je ovoce polorozpadlé, dolijeme vodou, abychom dohromady získali 500 ml hmoty. Přidáme cukrářské želé a postupujeme dle návody na obalu – povaříme asi minutu a necháme zchladnout.
12. Korpus rozkrojíme na 2 až 3 pláty. Do dortové formy položíme první plát, potřeme vrstvou krému, pak malinovou náplní a přiklopíme dalším plátek, který jsme potřeli marmeládou. V případě 3 plátů postup zopakujeme.
13. Část krému (asi ¼ až ⅓) si uchováme pro finální dozdobení. Dort dáme ve formě vychladit do ledničky nejlépe přes noc. Na závěr ozdobíme zbytkem krému a malinami.