RECEPTY ADVENI

Dort Gin-Tonic

Bez lepku Bez sóji

Dort Gin-Tonic
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Na korpus

Na sirup

Na švýcarský krém

Na dokončení

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Josef Maršálek. Kdo zná, ten ví. :-) A kdo nezná, tak Josef Maršálek je uznávaný pekař s velký P a cukrář s velkým C. Své světové zkušenosti z Velké Británie, Indie, Ameriky a … přetváří do úžasných a originálních receptů a zároveň se o ně dělí již v několika vydaných knihách a kuchařkách. A v jedné znich, Sexy dorty, jsem objevila recept na tenhle skvělý a velmi netradiční dort (vně i uvnitř). Dort Gin-Tonic. S laskavým svolením samotného mistra jsem si dovolila jeho původní recept upravit do bezlepkové podoby a ukázat vám, že ani recepty od takových osobností nejsou pro nás, bezlepkáře, nedostupné. A jak sám pan Maršálek říká: „Pro pečení dobrých zákusků nepotřebujete ani supermoderní vybavení. Stačí obyčejná trouba a šikovné ruce“.

Poznámka na závěr: Josefa Maršálka můžete vidět v cukrářské soutěži Peče celá země, jejíž první česká řada odstartovala v lednu 2020 a ve které je jedním z porotců. ;-)

A teď už pojďme na to!

Autor původního receptu: Josef Maršálek, kniha Sexy dorty

Příprava korpusu

V míse od robota smícháme vejce s cukrem a solí a ve vodní lázni nahřejeme na 45° C. V robotu tuto zahřátou směs balónovou metlou vyšleháme do pevné, objemné, nadýchané pěny [foto 1], do které ručně vmícháme olej a podmáslí a teprve pak směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVOU) s jedlou sodou. Mícháme krátce a rázně, abychom neztratili objem.

Vzniklé těsto si rozdělíme na čtvrtiny, přičemž ¼ nalijeme do dortového ráfku, který jsme si předem vyložili pečícím papírem. Druhou ¼ obarvíme kurkumou na žluto. Třteí ¼ obarvíme černou gelovou barvou na velmi světle šedou a poslední ¼ na tmavší šedou. S barvou postupujeme opatrně a raději po zamíchání kapku přidáme. Každou část zvlášť upečeme v dalším dortovém ráfku, který jsme také předem vyložili pečícím papírem.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 160° C cca 25 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí [foto 2].

Každý korpus necháme vychladnout na kuchyňské mřížce a teprve pak ho opatrně vyjmeme z formy.

Z každého korpusu po vychladnutí ostrým nožem vytvoříme 3 různě velké kruhy, pěkně od nejmenšího po největší. Z každého upečeného korpusu tak budeme mít 3 stejné kruhy – o průměru 20, 15 a 10 cm [foto 3].

Příprava sirupu

Z limetek oškrábeme kůru škrabkou na zeleninu, společně s jalovcem, cukrem, tonikem, limetkovou šťávou a také vodou ji dáme do do hrnce a směs přivedeme k varu.

Když je cukru rozpuštěný, odstavíme hrnec z ohně a teprve pak přidáme gin a směs necháme částečně vychladnout. Nakonec scedíme.

Příprava švýcarského krému

V míse smícháme bílky, cukr, citrusový fresh, sůl a také vanilková zrníčka a ve vodní lázni vše nahřejeme na 60° C.

Pak směs vyšleháme do pevného sněhu.

Po částečném vychladnutí zašleháme po částech změklé máslo a šleháme, dokud nezískáme nadýchaný, objemný krém.

Sestavení dortu

den první

Nastavitelný ráfek vyložíme 10 cm širokým pruhem pevnější cukrářské fólie, dovnitř naskládáme první vrstvu z různě barevných kruhů a provlhčíme ji ¼ sirupu [foto 4].

Druhou vrstvu vytvoříme z dalších různě barvených kruhů. Je třeba střídat různé barvy, nikdy by na sebe neměly přijít kruhy stejné barvy. Jde o to vytvořit vzor šachovnice na řezu. Vrstvu opět provlhčíme ¼ sirupu.

Takto zpracujeme všechny zbývající komponenty [foto 5].

Na připravený dort položíme pečící papír, rovný plech nebo tác a vše zatížíme asi kilovým „závažím“. Dort necháme přes noc v lednici odpočinout a uležet.

den druhý

Druhý den dort z formy vyjmeme, obrátíme ho spodní stranou nahoru a položíme na dortovou podložku [foto 6].

Po stranách a na povrchu jej zatřeme cca ¾ krému a uložíme znovu do lednice asi na 20 minut ztuhnout [(foto 7].

Zbylý krém si rozdělíme na 2 části a obarvíme na dva různé odstíny šedé. Rovnou kartou vytvoříme na zatuhlém dotu vzhled betonu. Střídáme různé odstíny, aby podoba dortu byla autentická.

Dokončení

Jedlý papír nastříháme na nepravidelné lichoběžníky, velmi zlehka je zastříkneme vodou z rozprašovače a ihned složíme do vějířů. Pokud se lámou, přidáme velmi opatrně další vodu.

Sepneme je kolíčkem a necháme zaschnout [foto 8]. Je to velmi rychlé.

Hotový dort finálně dozdobíme vějíři z jedlého papíru.

Dort je velmi efektní již na první pohled svým minimalistickým vzhledem. A co teprve po rozkrojení, kdy se objeví úžasný šachovnicový vzor. Nejdůležitější však je, že je prostě výborný!

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Dort Gin-Tonic
  • recept Dort Gin-Tonic
  • recept Dort Gin-Tonic
  • recept Dort Gin-Tonic
  • recept Dort Gin-Tonic
  • recept Dort Gin-Tonic
  • recept Dort Gin-Tonic
  • recept Dort Gin-Tonic
  • recept Dort Gin-Tonic