Domácí bombajské žížalky
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji
Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Bombajská směs je obvykle taky pochutina, podezřele zanesená lepkem. Přitom vůbec není problém si udělat podobné slané křupání doma. Recept je původní, indický. Cizrnová mouka v něm tedy není náhražkou za cokoli. Indové takto mlsají při velkých svátcích možná po staletí a ani je nenapadne, že vlastně vaří (tedy smaží) dietu.
Všechny suroviny smíchejte dohromady. Vznikne měkčí těsto. Nemělo by se lepit na všechno okolo, ale když zmáčknete kuličku mezi prsty, neměly by okraje praskat. Do wok pánve nebo kastrolku nalijte vyšší vrstvu oleje, cca 2–3 cm. Rozehřejte na střední teplotu. Kuličku asi jako ořech velkou dejte do lisu na česnek, chcete-li žížalky tenké, nebo větší kus těsta do lisu na brambory. Prolisujte do rozehřátého oleje. Lisem trochu pohybujte, aby se nudličky neslepily dohromady, ale rozložily se v objemu oleje. Smažte jen do chvíle, když začnou nudličky žloutnout. Nesmí zrůžovět či zhnědnout, zhořkly by. Jde to opravdu rychle. Vyndejte děrovanou lopatkou a nechte okapat na ubrouscích. Opakujte, dokud nedojde těsto nebo vaše trpělivost
Poznámka
Pálivost koření přizpůsobte chuti strávníků, je možno přidat chilli koření nebo naopak zvolit nepálivou českou směs. Nebo něco úplně jiného, fantazii se meze nekladou. Určitě můžete zkusit použít místo vody pivo, třený česnek, wasabi pastu atd.