RECEPTY ADVENI

Cookies podle Alžběty

Bez lepku Bez sóji

Cookies podle Alžběty
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Alžběta Švorcová

Autor receptu

Sladký život bez lepku: Osvědčené recepty na domácí koláče, dorty, dezerty a slané pečivo. První české vydání. Praha: Nakladatelství Slovart, 2015. ISBN 978-80-7391-226-0.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Pravé americké cookies jsou takovým pekařským oříškem. Docílit efektně popraskaný povrch a krásně vláčný střed není zrovna jednoduché. Nám se osvědčil tento recept Alžběty Švorcové, který jsme upravili na míru naší směsi BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ).

1. V hrnečku rozpustíme změklé máslo a necháme ho mírně zchladnout. Poté ho vyšleháme do pěny s vejci a cukrem.

2. V míse smícháme směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ), kakao a sůl. Přilijeme vyšlehanou pěnu a důkladně zpracujeme na těsto. Nakonec zlehka vmícháme čokoládu, kterou jsme nahrubo nasekali.

3. Malé hromádky těsta klademe na papír vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými hromádkami necháváme dostatečné rozestupy.

4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 12 minut.

Poznámka

V receptu lze vynechat kakao a nahradit je odpovídajícím množstvím směsi BISCUITS & COOKIES. Hořkou čokoládu zas můžeme nahradit např. sekanými ořechy, rozinkami či brusinkami.

 

Knihu Alžběty Švorcové „Sladký život bez lepku“, kterou vydalo Nakladatelství Slovart v roce 2015, jsme si v Adveni jednoduše zamilovali. Alžběta čerpá z velmi cenného dědictví – receptů po své milované babičce, které upravila do bezlepkové varianty. Její recepty pro nás představují tu pravou klasiku ovšem v moderním pojetí.

Recepty publikujeme s laskavým svolením Alžběty a také Nakladatelství Slovart, fotografie nám poskytl Mgr. Art. Dávid Švorc. Mnohokrát děkujeme!

Tam, kde v tomto receptu používáme směs BISCUITS & COOKIES, najdete v originálním textu napsáno „bezlepková mouka“ bez bližší konkretizace. My jsme však recept nazkoušeli právě s naší „ŽLUTOU“ směsí. Oproti původnímu receptu jsme zde vynechali jedlou sodu, neboť "žlutá" směs je samokypřící. Výsledek je prostě dokonalý. No však posuďte sami.

Veškeré recepty, u nichž je jako autorka uvedena Alžběta Švorcová, najdete v její knize: Švorcová, A., Sladký život bez lepku: Osvědčené recepty na domácí koláče, dorty, dezerty a slané pečivo. První české vydání. Praha: Nakladatelství Slovart, 2015. ISBN 978-80-7391-226-0.

V knize naleznete recept na cookies na straně 104.

Foto: Mgr. art. Dávid Švorc
  • recept Cookies podle Alžběty