Čokoládové pletence
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Na náplň
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Kombinace plné ořechové chuti, sladké sirupové náplně a křehkého křupavého těsta to jsou neodolatelné pekanové pletence s javorovým sirupem. Upéct je můžete podle receptu na pekanové pletence s javorovým sirupem. Pokud však dáváte přednost čokoládě, není nic snazšího než si připravit čokoládovou variantu této sladké pochoutky. Stačí ukrýt do každého pletence čtyři kousky kvalitní čokolády a odměnou vám bude sametově hebká náplň, která bohatě uspokojí všechny čokoholiky. Jestli je vám bližší těsto plundrové, můžete si je připravit z naší bezlepkové směsi – pletence z plundrového těsta s pekanovými ořechy.
Z výše uvedených surovin připravíme 8 čokoládových pletenců.
Listové těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.
Na náplň si připravíme 4 kousky čokolády, tj. 40 g, na 1 pletenec.
Vychlazené listové těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále na obdélník 50 × 30 cm. Roztřepené okraje odkrojíme.
Dále pro názornost můžete sledovat foto postup zde.
Obdélník rozdělíme na 8 dílů. Každý díl bude mít 12 × 15 cm.
Díly si otočíme širší stranou k sobě, po stranách šikmo dolů uděláme asi 6 zářezů, které budou vést cca do ⅓ těsta. Zbylou plochu propícháme vidličkou. Doprostřed poskládáme kousky čokolády na vaření. Nahoře a dole necháme trochu místa.
Nařezané proužky začneme z vrchní části překládat. První vrchní proužky dáme zároveň s vrchním okrajem, budou tvořit zábranu, aby nevytekla čokoláda. Další 2 proužky z levé strany přeložíme šikmo přes čokoládu, 2 pravé přes ně, takto pokračujeme až dolů. Poslední proužky dáme opět zároveň s okrajem těsta a přimáčkneme.
Pletence přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme v troubě předehřáté na 210 °C po dobu 15–17 minut, program horní a dolní ohřev. Plech s pletenci vkládáme doprostřed trouby.
Zdobíme dle libosti rozpuštěnou čokoládou.