RECEPTY ADVENI

Čokoládové pletence

Bez lepku Bez sóji

Čokoládové pletence
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Kombinace plné ořechové chuti, sladké sirupové náplně a křehkého křupavého těsta to jsou neodolatelné pekanové pletence s javorovým sirupem. Upéct je můžete podle receptu na pekanové pletence s javorovým sirupem. Pokud však dáváte přednost čokoládě, není nic snazšího než si připravit čokoládovou variantu této sladké pochoutky. Stačí ukrýt do každého pletence čtyři kousky kvalitní čokolády a odměnou vám bude sametově hebká náplň, která bohatě uspokojí všechny čokoholiky. Jestli je vám bližší těsto plundrové, můžete si je připravit z naší bezlepkové směsi – pletence z plundrového těsta s pekanovými ořechy.

Z výše uvedených surovin připravíme 8 čokoládových pletenců.

Listové těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.

Na náplň si připravíme 4 kousky čokolády, tj. 40 g, na 1 pletenec.

Vychlazené listové těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále na obdélník 50 × 30 cm. Roztřepené okraje odkrojíme.

Dále pro názornost můžete sledovat foto postup zde.

Obdélník rozdělíme na 8 dílů. Každý díl bude mít 12 × 15 cm.

Díly si otočíme širší stranou k sobě, po stranách šikmo dolů uděláme asi 6 zářezů, které budou vést cca do ⅓ těsta. Zbylou plochu propícháme vidličkou. Doprostřed poskládáme kousky čokolády na vaření. Nahoře a dole necháme trochu místa.

Nařezané proužky začneme z vrchní části překládat. První vrchní proužky dáme zároveň s vrchním okrajem, budou tvořit zábranu, aby nevytekla čokoláda. Další 2 proužky z levé strany přeložíme šikmo přes čokoládu, 2 pravé přes ně, takto pokračujeme až dolů. Poslední proužky dáme opět zároveň s okrajem těsta a přimáčkneme.

Pletence přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme v troubě předehřáté na 210 °C po dobu 15–17 minut, program horní a dolní ohřev. Plech s pletenci vkládáme doprostřed trouby.

Zdobíme dle libosti rozpuštěnou čokoládou.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Čokoládové pletence