RECEPTY ADVENI

Čokoládové briošky

Bez lepku Bez sóji

Čokoládové briošky
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
La Teta

Autor receptu

Píše blog o bezlepkové kuchyni, ke které se dostala díky diagnoze celiakie u syna a manžela. Jejím cílem je ukázat lidem, že stravovat se bez lepku nemusí nutně znamenat odbývat se a hledat kompromis. I bezlepková kuchyně může mít téměř identickou chuť jako kuchyně klasická.

Ingredience

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Brioška je sladké pečivo z kynutého těsta. Má původ ve Francii, kde se často podává s kávou ke snídani. Z českého pečiva bychom je mohli přirovnat k mazanci. Taky rádi projíždíte fotky s jídlem a necháte se inspirovat třeba jenom vzhledem? Už ani nevím, kde a kdy jsem tento nápad viděla, ale je jeden z mála, který mi utkvěl v paměti, a když zrovna nemám nějaký speciální požadavek od dětí, co by chtěly upéct, nastává příležitost právě pro tyto věci.

Z výše uvedených surovin připravíme 5 větších briošek, nebo 8 menších.

Z trochy vody, droždí, sladidla a mouky necháme vzejít kvásek.

Poté ke kvásku přisypeme mouku, přidáme vajíčka, zakysanou smetanu, sladidlo, 50 g strouhané čokolády, přilijeme vodu a začneme zpracovávat těsto. Nakonec do těsta zapracujeme máslo. Hotové těsto přetáhneme potravinovou folií a necháme ho zdvojnásobit objem.

Troubu rozehřejeme na 250 °C a na spodní rošt umístíme plech s litrem vody.

Těsto rozdělíme na 8 kousků (nebo na 5 větších), propracujeme na pomoučené ploše a uděláme bochánky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem.

Každý bochánek potřeme rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypeme strouhanou čokoládou, která zbyla.

Pečeme dozlatova.

Pokud chceme, můžeme už jen pocukrovat a posypat kakaovým práškem a jíst.

Pokud chceme ještě trochu „vytunit“, můžeme přes cukrářský sáček s tenkou špičkou vstříknout do briošek hustší pudink nebo Nutellu.

Foto: La Teta
  • recept Čokoládové briošky