RECEPTY ADVENI

Citronový filo koláč – Lemonópita

Bez lepku Bez sóji

Citronový filo koláč – Lemonópita

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Koupit
Kypřicí prášek
Kypřicí prášek
Koupit
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na sirup

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Jednotlivé pláty filo těsta se většinou na sebe vrství, bohatě kapou máslem a prokládají různými náplněmi – pistáciemi nebo ořechy jako jsme už viděli např. u receptu na světoznámou baklavu. Avšak u tohoto receptu jsme objevili i další způsob použití filo těsta, který nám doslova učaroval, protože výsledný dezert chutná, jako by v něm byly nadrobno namleté mandličky. Přitom se jedná o usušené filo těsto rukama jednoduše rozmačkané na „padrť“. Tento citronový filo koláč je neskutečná delikatesa a všechny, kdo ho poprvé ochutnají, ohromí.

Inspirací nám byl recept vynikajícího řeckého šéfkuchaře Akise Petretzikise.

Filo těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.

Budeme potřebovat pláty z 450 g filo těsta.

Vezmeme jeden plát filo těsta a delšími stranami ho zmáčkneme k sobě jako harmoniku. Vložíme ho do pekáčku. Takto poskládáme všechny pláty filo těsta a klademe je vedle sebe na pekáček.

Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C a těsto sušíme cca hodinu a půl – dokud není úplně suché. (Čím tenčí budou naše pláty těsta, tím bude jejich sušení rychlejší).

Usušené těsto rukama rozdrobíme do mísy na úplně jemnou „padrť“, smícháme s kypřicím práškem a dáme stranou.

Příprava sirupu

Vodu, cukr, citronovou kůru, med a citronovou šťávu zahříváme na mírném ohni. Jakmile směs dojde k varu a cukr se rozpustí, stáhneme ji z ohně a necháme vychladnout.

Příprava náplně, pečení a dokončení

V míse šleháme vejce, olej, cukr, citronovou kůru, vanilkový extrakt a bílý jogurt, dokud se úplně nespojí.

Pak vařečkou důkladně vmícháme „padrť“ z filo těsto.

Směs přendáme do tukem vymazaného pekáčku a rovnoměrně rozetřeme.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 30–40 minut (do zezlátnutí).

Jakmile vytáhneme z trouby, ihned – zcela horký koláč polijeme připraveným již vychladlým sirupem.

Necháme odpočinout až 2 hodiny. Koláč za tu dobu vsákne sirup a vychládne.

Podávat můžeme se zmrzlinou.

Foto: Adveni
  • recept Citronový filo koláč – Lemonópita
  • recept Citronový filo koláč – Lemonópita
  • recept Citronový filo koláč – Lemonópita