Čirokový salát s květákem a hořčičnou zálivkou
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Čirok
Květák
Zálivka
Salát
Pracovní postup
Pokud máte vůči květáku lehké předsudky, které si sebou nesete z dob školních jídelen, zkuste ho uvařit dle mého návodu. Květák zůstane krásně křupavý a bílý, radost se na něj na talíři dívat. Já jsem do salátu připravila hořčičnou zálivku, a jelikož ji mám radši ve sladké variantě, přidala jsem javorový sirup. Nechám to ale na vás, řiďte se podle toho, co máte rádi. Tato verze je veganská, ale i vejce natvrdo je v tomto salátu perfektní!
Čirok nejdříve spařte horkou vodou a pořádně propláchněte. Nechte ho odkapat a dejte do hrnce s vodou se špetkou soli (čirok by se měl vařit v trojnásobném množství vody).
Na mírném plameni ho vařte asi 30 minut, poté plamen vypněte a nechte čirok dojít pod utěrkou a pokličkou (cca 15–20 min).
Následně ho sceďte a přidejte do mísy, ve které budete salát připravovat.
Květák nakrájejte na menší, nejlépe stejně velké růžičky a hoďte ho na 5 minut do mísy se studenou osolenou vodou. Mezitím si dejte vařit vodu, přibližně 2 litry, se solí a cukrem.
Po pěti minutách květák z vody vyndejte, opláchněte ho pod tekoucí vodou a následně ho vložte do vařící vody. Jakmile začne voda probublávat, vařte takto květák 4 minuty.
Následně ho sceďte a přidejte ho do mísy, ve které budete salát připravovat.
Do misky či zavařovací sklenice dejte olej, ocet, hořčici, pokud máte rádi sladší verzi tak i sirup, osolte a opepřete. Sklenicí pořádně zatřepejte, nebo v míse promíchejte.
Nakrájejte rajčata, řapíkatý celer a přijdete do salátové mísy i konopné semínko. Přidejte čirok, květák, zalijte vše zálivkou, promíchejte a můžete servírovat.