RECEPTY ADVENI

Čirokovo-makový jablečník

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Čirokovo-makový jablečník

Hlavní přísady

Čiroková mouka 250 g
Čiroková mouka 250 g
Koupit
Tapiokový škrob 250 g
Tapiokový škrob 250 g
Koupit
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Lehký a jemný jako vánek je tento zákusek a přestože je ho na velký plech, bude sněden velice rychle. Je čas domácích jablek – jejich cena je příznivá a věřte mi, že opravdu stojí za to oloupat na tuhle dobrotu jedno kilo jablíček. Samozřejmě ho můžete udělat i z poloviční dávky, ale bude Vám to stačit?

1. Plech vyložíme pečícím papírem. Jablíčka oloupeme, nakrájíme na kostičky cca 3 cm a podusíme z částí cukru – 100 g a 1 cukrem s pravou vanilkou – trvá to při střední teplotě asi 10 minut necháme zchladnout. Po vychladnutí rozetřeme rozvařená jablka i se šťávou na plech vyložený pečícím papírem. Troubu vyhřejeme na 180 °C.

2. Celý objem máku smícháme se 150 g moučkového cukru. Bílky ušleháme se špetkou soli a citronovou šťávou na tuhý sníh. Mouky si smícháme zvlášť v misce s kypřícím práškem. Žloutky vyšleháme s 300 g moučkového cukru do světle žluté pěny, přidáme olej, zašleháme, přidáme vodu, zašleháme. Nakonec zašleháme mouky promíchané s kypřícím práškem. Opatrně vmícháme sníh.

3. Jednu třetinu těsta si oddělíme do misky a vmícháme do ní mák smíchaný s cukrem. Tuto makovou hmotu rovnoměrně rozetřeme na jablka v plechu. Na makovou hmotu rozetřeme zbývající 2/3 těsta bez máku. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 minut nebo až bude špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Celý plech necháme na mřížce vychladnout. Po vychladnutí si připravíme na druhý plech pečící papír a moučník na něj přiklopíme a překlopíme tak, že nám jablka zůstanou jako vrchní vrstva.

4. Čokoládu a tuk společně pomalu rozehřejeme na polevu, necháme chvilku zchladnout. Opatrně rozetřeme na jablečnou horní vrstvu, necháme zaschnout. Nejlepší je nechat tuto dobrotu rozležet do druhého dne a pak krájet nožem namočeným v horké vodě na kostičky.

  • recept Čirokovo-makový jablečník