Cibulkový koláč z dýňové mouky - verze 1. s kokosovou moukou
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Dýňová mouka je dobrá nejen na zelený čtvrtek. Je plná minerálů a vitamínů a když se spojí s dobrým kořením, budou spokojené i vaše chuťové buňky. Vyzkoušejte jednu ze tří variant – třeba tu s kokosovou moukou, která bude vyhovovat všem na dietě bez veškerých obilnin.
Troubu předehřejeme na 170 °C. Nachystáme si formu, já jsem použila dortovou s průměrem 18 cm, kterou jsem vytřela kokosovým olejem.
Mouky smícháme dohromady společně s kořením a sodou. V druhé misce si smícháme vejce s mlékem a přidáme ocet. Vmícháme do suché směsi. Vznikne nám husté těsto, tak na konzistenci lívanců (možná krapet hustější). Nakonec vmícháme omytou nasekanou jarní cibulku (nemusí být úplně na drobno). Pokud přidáváte špek nebo slaninu, nasekejte ji na malé kousíčky a posypte dno formy. Zalijte připraveným těstem a pečte 25–30 minut při 170 °C. Mezitím si nastrouhejte balkánský sýr, já jsem měla od farmářů, takže jsem jej spíš rozdrolila. Po 25–30 minutách nasypte sýr na koláč a pečte dalších 10 minut, kdy sýr začne chytat nahnědlou barvu. Pokud netolerujete mléčné, sýr přidávat nemusíte, nemá jinou než dochucovací funkci. Po upečení můžete podávat třeba s fíkovým chutney nebo brokolicovým pestem.
Poznámka
Podávejte posypané čerstvou pažitkou.