Chlebánky ze směsi DELIKATES EXTRA
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Delikates Extra – extra velká dávka semínek a místo chleba „Chlebánky“. Jednoduché bulky, které si můžete snadno upéct i bez formy na chleba, nebo ošatky.
Do velké mísy, ideálně od robota, nalijeme vlažnou vodu, přidáme lžičku cukru a sušené droždí. Rozmícháme.
Přidáme směs Delikates Extra, sůl a olej. Vymísíme hladké velmi lepivé těsto.
Těsto přikryjeme igelitem a necháme na teplém místě cca 60 minut kynout [foto 1].
Vykynuté těsto plastovou stěrkou v míse několikrát popřekládáme tak, abychom z něj z části vytlačili vzniklé bublinky vzduchu.
Ve vodě namočenou velkou lžící, nebo naběračkou klademe na plech s pečícím papírem hromádky těsta. Takto vytvoříme 8 větších, nebo 10 menších hromádek.
Vezmeme si sklenici – klidně tu známou z Ikey, namočíme ji do poloviny ve vodě a přiklopíme ji na připravenou hromádku těsta [foto 2].
Krouživým pohybem vytvarujeme kulatou bulku – raději vyšší s menším průměrem [foto 3].
Jakmile máme vytvořené všechny bulky, celý plech přikryjeme igelitem tak, aby se bulek nedotýkal. Jinak by se nám na ně přilepil.
Takto zakryté bulky necháme cca 15 minut znovu kynout.
Mezi tím si rozpálíme troubu na 250° C a na spodní rošt si dáme „starý“ plech (pokud máte troubu s párou, postupujte tak, jak jste zvyklí).
Vykynuté bulky zastříkneme vodou z rozprašovače a vložíme opatrně do rozpálené trouby. Do “starého” plechu na spodním roštu vlijeme cca 0,5 litr horké vody. POZOR na vzniklou páru! Troubu rychle zavřeme.
Na 250° C pečeme 15 minut.
Následně troubu vyvětráme, bulky znovu opatrně zastříkneme vodou z rozprašovače, vyndáme „starý“ plech a teplotu v troubě snížíme na 200° C. Dopékáme cca 30 minut. Je potřeba si to hlídat, každá trouba peče jinak.
Dobře upečené bulky při poklepu na spodní hranu „zvoní“ – zní dutě.
Bulky přendáme na mřížku, kde je necháme vychladnout.