Chléb ze směsi GENTLEMAN pečený v klasické troubě ve formě
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Balení obsahuje 2 sáčky:
1. směs pro přípravu kvasu (220 g)
2. směs pro přípravu chleba (280 g)
I přípravu si rozdělíme do 2 částí.
1. Nejdříve si připravíme kvásek (správný termín je kvas). Kvásek se bude kultivovat zhruba 10 hodin.
Po 10 hodinách pak přistoupíme k druhé části.
2. Upečeme chléb s vykultivovaným kváskem.
1. PŘÍPRAVA KVÁSKU
Otevřeme sáček s nápisem „SMĚS PRO PŘÍPRAVU KVASU“ a jeho obsah nasypeme do misky. Přilijeme 250 ml teplé vody a promícháme.
Misku důkladně přikryjeme potravinovou fólií, do které uděláme (např. párátkem) cca tři malé otvory a na teplém místě necháme kvasit.
Kvásek obvykle dosáhne vitality už po 10 hodinách (velmi záleží na teplotě okolního prostředí). Vitální, energií nabitý kvásek poznáte snadno podle nakyslé chuti, vůně a bublinek.
2. PEČENÍ v klasické troubě ve formě
Do mísy nalijeme 220 ml teplé vody, přidáme připravený kvásek a přisypeme obsah sáčku s nápisem „SMĚS PRO PŘÍPRAVU CHLEBA“. Důkladně promícháme.
TIP! Pro větší objem můžeme přidat 1 g suchého droždí. Není to však nutné, chléb pěkně nakyne i tak.
Těsto přelijeme do formy vyložené pečícím papírem a necháme cca 1 hodinu kynout.
Pečící formu s vykynutým těstem vložíme do rozpálené a zapářené trouby a při teplotě 250 °C pečeme po dobu 20 minut.
Poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní starý plech, teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme 30 minut.
Pak chleba vyklopíme z formy, opatrně sundáme pečící papír a pečeme ještě 10 minut na mřížce, abychom docílili pěknou kůrku ze spodu.*
Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.
Chléb krájíme až po vychladnutí.
* Pozor, celková doba pečení se může mírně lišit – v závislosti na typu trouby. Je proto třeba řídit se i zkušeností s vlastní troubou. Že je chléb hotový, prověříme známým testem se špejlí – zapíchneme ji do chleba, a když ji vytáhneme suchou, chléb je upečený. Správně upečený chléb poznáme také tak, že zaklepeme na spodek a ten musí „zvonit“, tzn. znít dutě.
Shrnutí základních doporučených časů:
Kultivace kvásku cca 10 hodin.
Hnětání těsta dohladka cca 3–5 min.
Kynutí cca 1 hodinu.
Pečení celkem 1 hodinu.
Shrnutí pečení:
1. na 250 °C s párou – 20 min
2. na 200 °C bez páry – 30 min
3. na 200 °C bez formy na pečení – 10 min