Chléb ze směsi DELIKATES EXTRA pečený v klasické troubě ve formě s poklicí
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Do skleničky nalijeme 30 ml z celkového množství vlažné vody, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme čerstvé droždí (nebo nasypeme sušené droždí) a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.
Ve velké míse smícháme směs, 300 ml vlažné vody a připravený kvásek. Hněteme cca 5 minut do hladkého těsta.
Těsto necháme kynout v míse po dobu cca 75 minut. Mísu překryjeme potravinářskou fólií, aby těsto neoschlo. Vykynuté těsto musí viditelně zvětšit objem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pečící papír, který máme položený ideálně na sázecím prkénku, ale vystačíme si i s obyčejným dřevěným. Plastovou stěrkou těsto vytvarujeme do tvaru kulatého bochníku – raději vyšší o menším průměru.
Vytvarovaný bochník můžeme zakrýt použitou mísou od robota, aby neokoral. Necháme znovu cca 15 minut kynout.
Troubu rozehřejeme na 250 °C. Zároveň do ní vložíme formu, ve které budeme chléb péct. I forma, do které vykynuté těsto posléze přesuneme, musí být totiž rozpálená.
Vykynutý chléb zastříkneme vodou z rozprašovače a pomocí prkénka jej i s pečícím papírem opatrně sesuneme do rozpálené nádoby a uděláme do něj zářez/y. „Zastříkneme“ vodou z rozprašovače. Rychle přiklopíme poklicí a zavřeme troubu. Takto na 250 °C pečeme 20 minut.
Po 20 minutách odklopíme poklici, znovu „zastříkneme“ vodou z rozprašovače a snížíme teplotu v troubě na 200 °C. Odkrytý chléb dopékáme cca 40 minut*.
Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.
* Pozor, celková doba pečení se může mírně lišit – v závislosti na typu trouby. Je proto třeba řídit se i zkušeností s vlastní troubou. Že je chléb hotový, prověříme známým testem se špejlí – zapíchneme ji do chleba, a když ji vytáhneme suchou, chléb je upečený. Správně upečený chléb poznáme také tak, že zaklepeme na spodek a ten musí „zvonit“, tzn. znít dutě.
Shrnutí časů:
Vzejítí kvásku cca 10 min.
Hnětání těsta do hladka cca 5 min.
První kynutí cca 75 min.
Druhé kynutí cca 15 min.
Pečení celkem 1 hodinu.
Shrnutí pečení:
1. na 250 °C s poklicí – 20 min.
2. na 200 °C bez poklice – 40 min.