RECEPTY ADVENI

Burek

Bez lepku Bez sóji

Burek
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na sýrovou náplň

Nebo na špenátovou náplň

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Burek, podobně jako baklava, je rozšířený zejména v Turecku, na Balkáně a v severní Africe, tedy v zemích bývalé Osmanské říše. Je také tradičním pokrmem židovské kuchyně. Pro jeho přípravu se rovněž používá filo těsto, zde však podobnost s baklavou končí. Burek je křehké pečivo plněné různými slanými náplněmi – sýrem feta, špenátem, mletým masem apod. Může mít tvar třícípého šátečku, čtverce, ale i závinu či kulatého koláče. Nejčastěji má však podobu dlouhé plněné punčochy, která se stočí do spirály a upeče v kulaté formě. My jsme si pro vás připravili recept na burek plněný fetou nebo špenátem. Můžete ho konzumovat ještě zatepla např. s čerstvým zeleninovým salátkem, ale výborně chutná i vychlazený. Snadno ho tak zabalíte na svačinu do práce nebo na výlet. Pokud patříte k milovníkům slaných koláčů, tuhle pochoutku prostě musíte vyzkoušet.

Z výše uvedených ingrediencí připravíme 8 ks menších burků.

Filo těsto připravíme dle receptu na přípravu filo těsta tradičním způsobem.

Těsto rozdělíme na 2 části.

Pracovní plochu jemně posypeme kukuřičným škrobem.

Každou část těsta si rukama trochu vytvarujeme do tvaru obdélníku – viz foto 1 a ten rozválíme do tenoučké, skoro průsvitné vrstvy – viz foto 2. Velikost obdélníku by měla být zhruba 30 × 60 cm, nebo maximum, které zvládneme. Není třeba zarovnávat nebo upravovat okraje.

Rozvalujeme postupně od středu ke krajům. Občas kontrolujeme, aby se těsto nepřilepilo k pracovní ploše, případně lehce podsypeme kukuřičným škrobem.

Rozválený plát celý potřeme rozpuštěným máslem a na spodní delší část nadrobíme 100 g fety – viz foto 3 nebo dáme polovinu špenátové náplně.

Špenátovou náplň připravíme tak, že na trošce oleje osmažíme cibulku, přidáme na jemno nakrájený česnek. Až cibulka zezlátne, přidáme špenát, sůl, sladkou chilli omáčku a podusíme. Přebytečnou vodu slijeme, těsto by se nám rozmočilo.

Těsto začneme rolovat od spodní části. Můžeme si pomoct např. stěrkou, aby se nám snáze zvedalo ze stolu. Těsto přeložíme přes náplň a opatrně smotáváme – viz foto 4 a 5.

Hotový váleček – viz foto 6 nakrájíme na 4 kousky – viz foto 7, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pomažeme rozšlehaným vajíčkem – viz foto 8.

Plech vložíme doprostřed trouby vyhřáté na 230 °C a pečeme asi 10 minut program horní a dolní ohřev.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Burek
  • recept Burek
  • recept Burek
  • recept Burek
  • recept Burek
  • recept Burek
  • recept Burek
  • recept Burek
  • recept Burek