Buchta „Čum na drát“ maková
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Že občas nestíhám terminologii syna (9 let), to už jsem si celkem zvykla. Ale i moje sestřenka (vrstevnice) umí překvapit! Recept na KOUZELNÝ KOLÁČ, nebo-li buchtu ČUM NA DRÁT, jsem opravdu neznala, přestože je to prý internetový hit! Z JEDNOHO TĚSTA totiž vznikne DEZERT S DVĚMA VRSTVAMI – „buchtovitou“ a krémovitou a na povrchu navíc barevně tmavší krusta. A tak zatímco konzumenti obdivují, jak jste ty vrstvy asi pracně naskládal(a), vy si libujete, jak to bylo snadné. Ne nadarmo se tento moučník někdy také nazývá CHYTRÝ KOLÁČ. Vrstvy se skutečně během pečení utvoří nějakým kouzlem samy. Nevěříte? Tak to musíte zkusit. Na internetu kolují nejrůznější příchutě, my jsme pro Vás s Fialovou směsí nazkoušeli makovou a vanilkovou verzi.
Budeme také potřebovat pevnou formu o rozměrech cca 25×25 cm nebo pekáček o rozměrech cca 18×25 cm a pečící papír na vyložení. Pozor, otevírací dortová forma není vhodná, těsto je tekuté a mohlo by vytéct.
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh. Zatím si ponecháme stranou.
V míse vyšleháme žloutky s cukrem do husté pěny.
Máslo rozpustíme a necháme ho zchladnout (potřebujeme ho tekuté, ale zchladlé).
Do žloutkové směsi vmícháme po troškách máslo (rozpuštěné, ale zchladlé).
Pak přisypeme Fialovou směs s mákem, přilijeme mléko a vše promícháme. Vznikne nám velmi řídká směs, do které zlehka zapracujeme sníh z bílků.
Tekuté těsto vylijeme do pevné formy vyložené pečícím papírem.
Pečeme na 160 °C cca hodinu.
Po upečení necháme vychladnout a až poté krájíme.
Poznámky
Buchta se skutečně během pečení sama rozvrství.
Pokud chcete mít „pudinkovou“ vrstvu chutnější, je dobré v mléce povařit semínka z lusků vanilky (a pak ho nechat vychladnout). Případně můžete přidat alespoň vanilkovou esenci.