Bramborové taštičky plněné povidlím sypané mákem
Bez lepku Bez vajec Bez sóji
Ingredience
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Taštičky plněné povidlím jsou nostalgickou vzpomínkou na dětství a venkov. Pokud vaše babička měla ve zvyku taštičky připravovat, pak to určitě bylo právě s touto náplní. Není divu – švestky pěstoval na vsi snad každý. Část úrody se použila okamžitě do koláčů a knedlíků, část se vypálila na slivovici a zbytek se zpracoval právě na povidla. Mák, kterým se taštičky sypou po uvaření, krásně doplňuje kyselkavou chuť švestek.
Pokud Vás plněné bramborové taštičky zaujmou, můžete vyzkoušet také bramborové taštičky plněné arašídovou pastou podávané s banány, bramborové taštičky plněné domácím marcipánem sypané čokoládou.
Z výše uvedených ingrediencí připravíme 4 porce.
Směs na bezlepkové bramborové knedlíky raz dva smícháme s vodou. Důkladně promícháme. Vzniklé těsto necháme na kuchyňské lince 15 minut odpočinout.
Na jemně pomoučeném stole vyválíme těsto na tloušťku cca 5 mm.
Vykrajujeme kolečka o průměru zhruba 6 cm. Můžeme si pomoci třeba skleničkou.
Na střed kolečka naneseme povidla, překlopíme jednu stranu kolečka k druhé a okraje pevně přitiskneme, aby povidla během vaření nevytekla.
Taštičky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 8 minut.
Mletý mák promícháme s moučkovým cukrem.
Uvařené taštičky dáme na talíř, posypeme mákem s cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.