Borůvkový koláč
Bez lepku Bez mléka

Ingredience
Pracovní postup
Borůvkový koláč z Mix-it a Směsi Adina – bez lepku, mléka, ořechů
Tak jsem zase neodolala a zkusila další novou alternativní mouku. Tentokrát šáchorovou, v Německu velký bezlepkový a vegetariánský hit pod názvem zemní mandle, jinak se těmhle „hlízkám“ taky říká ČUFA, zejména ve Španělsku, ale tento název jsem slyšela už i u nás v ČR. Jinak v USA taky prý „tygří ořechy“. Všichni, kdo mají sdružené alergie na ořechy prosím POZOR! Zde je pro Vás skvělá nealergenní náhražka s jemnou chutí připomínající mandle se spoustou vlákniny a vysokým obsahem rutinu.
Koláče jsem pekla rovnou dva, protože jinak by těsto vyšlo na velký hluboký plech, proto můžete péct z poloviční dávky. Mandle na posyp při potížích s ořechy samozřejmě VYNECHTE! A posypejte drobenkou např. z bezlepkových piškotů a bezmléčného tuku s trochou právě šáchorové mouky. Pro vláčnost těsta jsem přidala sójový zakysaný nápoj bez příchutě.
Připravíme si velký plech s pečícím papírem nebo dvě formy na koláče o průměru cca 26 cm.
1. Troubu zahřejeme na 180 °C. Borůvky na sítě pořádně propláchneme vodou a necháme okapat. Vejce vyšleháme s cukry a citronovou kůrou do pěny, trvá to cca 3 minuty. Přišleháme olej a zakysaný sójový nápoj až se vše spojí v hladkou hmotu.
2. Ve vedlejší misce si promícháme mouky se špetkou soli a jedlou sodou. Moučnou směs opatrně přišleháme nebo silikonovou stěrkou promícháme se směsí vaječnou. Těsto vlijeme na plech vystlaný pečícím papírem nebo do forem s pečícím papírem.
3. Povrch posypeme borůvkami, případně dosladíme borůvky a posypeme drobenkou nebo plátky mandlí (pokud můžete).
4. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 40 minut, pak troubu vypneme a necháme koláč dojít (aby se zpevnil ve středu, kde bývá nejvíce borůvek a šťávy). POZOR každá trouba peče trochu jinak, tak je třeba si časy na té Vaší vychytat!