RECEPTY ADVENI

Bílý chléb z klasické trouby

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Bílý chléb z klasické trouby
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na těsto

V případě kynutí v ošatce

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Jsou jich stovky a stovky druhů, každý národ má ten svůj. Ale pro všechny křesťany bez rozdílu představuje základ lidských potřeb, o něj prosí ve všech jazycích Boha ve své nejznámější modlitbě: „Chléb náš vezdejší dej nám dnes.“ Všichni Slované si porozumí, pokud jde o chléb. Chlieb, chléb, chleb, hleb, хлеб, хліб, хляб, леб, … Stejně tak Románi. Pan, pane, pain, pão, pâine, ... A Germáni též. Brot, brout, broyt, brood, bread, bröd, brød, brauð, ... A jak jsme na tom s „chlebovým názvoslovím” v samotné češtině? Že vnější propečená část na povrchu chleba se nazývá kůrka a vnitřní pórovitá část střídka, většinou víme. Ukrojený plátek chleba je krajíc nebo skýva. První a poslední odkrojek chleba se nazývá patka či skrojek, druhý a předposlední krajíc zápatčí. No a na šikmo ukrojený plátek na jedné straně zakrojený do střídky je sirotek (nespisovně škramfulec). Mít dobrý chleba je štěstí a radost. Tak pokud vás něco tíží, upečte třeba chleba, žal se krásně vstřebá. To je známá pravda. A začněte s tím hned teď! Podle tohoto našeho receptu vykouzlíte krásný bílý nadýchaný pecen.

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, sůl, kmín, olej, zbytek vody a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a několikrát ho přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí. Během překládání můžeme přidat mouku, ale jen tolik, aby se těsto nelepilo k rukám a ke stolu.

Z těsta vytvoříme lehce zakulacený bochánek a dáme ho do ošatky – „pěknou“ stranou dolů – vysypané škrobem. Chléb nemusí kynout nutně v ošatce, důležité je, aby se těsto nerozteklo do stran, tedy stačí použít misku vyloženou pečicím papírem apod. V případě kynutí „na pečicím papíru“ dáme bochánek naopak „pěknou“ stranou nahoru (na plech budeme jen přenášet, nebudeme otáčet). Bochánek postříkáme vodou z rozprašovače, zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se ho nedotýkala, a na teplém místě necháme kynout cca 40 minut.

Mezitím si plech, na kterém budeme chléb péct, a troubu vyhřejeme na 250 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.

Vykynutý chléb opatrně vyklopíme z ošatky na rozpálený plech, případně chléb na pečicím papíru přeneseme, znovu postříkáme vodou z rozprašovače a vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.

Pečeme cca 10 minut, poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 200 °C a dopékáme cca 40 minut.

Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.

Poznámka: Chléb před pečením postříkáme vodou proto, aby byl po upečení lesklý. A správně upečený chléb poznáme tak, že zaklepeme na spodek a ten musí „zvonit“, tzn. znít dutě.

Zkuste upéct bílý chléb i v automatické pekárně.

Foto: Adveni
  • recept Bílý chléb z klasické trouby
  • recept Bílý chléb z klasické trouby
  • recept Bílý chléb z klasické trouby
  • recept Bílý chléb z klasické trouby