Bílkový chlebíček s mákem
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
A zase jedna dobrota pro milovníky máku. Variace na bílkový chlebíček! Autorka receptu ho vyšperkovala citronovou polevou, která se k máku výborně hodí. Lahodný je ale i bez ní. Recept na klasický bílkový chlebíček.
Důležité pokyny na úvod
- Ingredience odvažujeme přesně.
- Teplotu vody, se kterou smícháme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) měříme kuchyňským teploměrem. Správná teplota je 50–55 °C.
- Bez kuchyňského robota se neobejdeme, ruční šlehač nestačí. Šlehání sněhu nesmíme urychlit vyšším stupněm, výsledný sníh by byl velmi jemný a rychle by řídnul. Čas šlehání měříme přesně, tj. 20 minut + 2 minuty.
- Každá trouba peče jinak. Je tedy zapotřebí pečení chlebíčku průběžně kontrolovat a čas si případně přizpůsobit.
Do čisté mísy od robota přesně odvážíme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) a přidáme špetku soli a vodu ohřátou na 50–55 °C. Promícháme.
Tuto směs začneme šlehat v robotu s použitím balónové metly na střední rychlost (stupeň 4 z 8)*. Jakmile se začne tvořit vyšší vrstva pěny (podobná pěně u piva; cca po 4 minutách), přisypeme krupicový cukr.
* Číslo stupně šlehání závisí na zn. kuchyňského robotu. Zvolte prostě stupeň uprostřed – tzn., že pokud má robot celkem 10 stupňů, zvolíme stupeň 5. Pokud má 8, zvolíme 4, atp. Správnou rychlost šlehání můžete shlédnout na videu zde.
Takto šleháme celkem 20 minut.
Po uplynutí 20 minut rychlost lehce zvýšíme (max. o 1 stupeň) a šleháme ještě další 2 minuty.
Po 22 minutách získáme velmi pevný lesklý sníh.
Směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ) smícháme s kypřicím práškem a mletým mákem.
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
Tyto ingredience postupně a na „střídačku“ (trochu mouky s kypřicím práškem a mákem, trochu rozpuštěného másla a pak zase trochu mouky s mákem a „kypřákem“, trochu másla, atd.) přidáváme do vyšlehaného sněhu a necháme robotem na malou rychlost zapracovat. Na závěr ještě těsto promícháme stěrkou.
Těsto nalijeme do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem a rovnoměrně ho rozetřeme.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, program horko-dolní ohřev, zhruba 1 hodinu. Po prvních 20 minutách pečení přikryjeme chlebíček zvrchu alobalem. Zda je chlebíček hotový, ověříme známým testem se špejlí. Špejli zapíchneme do těsta, pokud nelepí, když ji vytáhneme, máme hotovo.