RECEPTY ADVENI

Bílkový chlebíček

Bez lepku Bez sóji

Bílkový chlebíček

Hlavní přísady

Bezlepková směs PAVLOVA & MERINGUE 750 g
Bezlepková směs PAVLOVA & MERINGUE 750 g
Koupit
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na těsto

Na polevu

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Jak název napovídá, základem tohoto vláčného jemného chlebíčku jsou vaječné bílky ušlehané na tuhý sníh. Pak už jen stačí zašlehat do nich cukr, mouku, vlažné máslo, mléko a sekané oříšky a ovoce – čím víc, tím líp. Ovoce může být kandované, sušené, ale některé recepty obsahují i čerstvé jablko pokrájené na drobné kostičky. Po vychladnutí se chlebíček zpravidla pocukruje řádnou vrstvou moučkového cukru, my ho ale zalijeme poctivou vrstvou čokoládové polevy.

Důležité pokyny na úvod

  • Ingredience odvažujeme přesně.
  • Teplotu vody, se kterou smícháme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) měříme kuchyňským teploměrem. Správná teplota je 50–55 °C.
  • Bez kuchyňského robota se neobejdeme, ruční šlehač nestačí. Šlehání sněhu nesmíme urychlit vyšším stupněm, výsledný sníh by byl velmi jemný a rychle by řídnul. Čas šlehání měříme přesně, tj. 20 minut + 2 minuty.
  • Každá trouba peče jinak. Je tedy zapotřebí pečení chlebíčku průběžně kontrolovat a čas si případně přizpůsobit.

Do čisté mísy od robota přesně odvážíme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) a přidáme špetku soli a vodu ohřátou na 50–55 °C. Promícháme.

Tuto směs začneme šlehat v robotu s použitím balónové metly na střední rychlost (stupeň 4 z 8)*. Jakmile se začne tvořit vyšší vrstva pěny (podobná pěně u piva; cca po 4 minutách), přisypeme krupicový cukr.

* Číslo stupně šlehání závisí na zn. kuchyňského robotu. Zvolte prostě stupeň uprostřed – tzn., že pokud má robot celkem 10 stupňů, zvolíme stupeň 5. Pokud má 8, zvolíme 4, atp. Správnou rychlost šlehání můžete shlédnout na videu zde.

Takto šleháme celkem 20 minut.

Po uplynutí 20 minut rychlost lehce zvýšíme (max. o 1 stupeň) a šleháme ještě další 2 minuty.

Po 22 minutách získáme velmi pevný lesklý sníh.

Do sněhu nastrouháme kůru z půlky citronu a kápneme trochu citronové šťávy.

Dále přilijeme mléko a rozpuštěné vychladlé máslo.

Jemně zamícháme.

Dále přidáme většinu směsi BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ) (trochu si necháme stranou) a kypřicí prášek.

Ve zbytku směsi BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ) obalíme nalámané ořechy a kandované ovoce a pak je stěrkou také jemně vmícháme do směsi (tím, že je takto obalíme, nespadnou nám v těstě dolů).

Těsto nalijeme do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem a rovnoměrně ho rozetřeme.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, program horko-dolní ohřev, zhruba 1 hodinu. Po prvních 20 minutách pečení přikryjeme chlebíček zvrchu alobalem. Zda je chlebíček hotový, ověříme známým testem se špejlí. Špejli zapíchneme do těsta, pokud nelepí, když ji vytáhneme, máme hotovo.

Chlebíček vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

Čokoládu rozpustíme (v mikrovlnné troubě, nebo ve vodní lázni), smícháme s kokosovým olejem.

Polevou chlebíček poléváme, až když je zcela vychladlý.

Foto: Adveni
  • recept Bílkový chlebíček
  • recept Bílkový chlebíček
  • recept Bílkový chlebíček