Bílkové suchárky
Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Ingredience
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Tato laskomina se skládá jen z bílků, trochy mouky, cukru a ořechů. Žádný přidaný tuk, jen ten zdraví prospěšný obsažený v ořeších. Záleží přitom čistě na vás, jaký druh ořechů použijete, bílkové suchary fungují dobře se všemi. Výsledkem vašeho snažení by měly být tenké lehké křupavé sušenky, kde ořechy hrají hlavní roli a těsto pouze komparz. Když je dobře usušíte a uložíte, vydrží vám bez problémů i půl roku. Bílkové, někdy označované také jako „anglické“ suchárky chutnají výborně samotné, ale chybu neuděláte, když si je budete namáčet ve sladkém víně, kávě či čaji.
Důležité pokyny na úvod
- Ingredience odvažujeme přesně.
- Teplotu vody, se kterou smícháme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) měříme kuchyňským teploměrem. Správná teplota je 50–55 °C.
- Bez kuchyňského robota se neobejdeme, ruční šlehač nestačí. Šlehání sněhu nesmíme urychlit vyšším stupněm, výsledný sníh by byl velmi jemný a rychle by řídnul.
- Každá trouba peče jinak. Je tedy zapotřebí pečení průběžně kontrolovat a čas si případně přizpůsobit.
Do čisté mísy od robota přesně odvážíme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) a přidáme vodu ohřátou na 50–55 °C. Promícháme.
Tuto směs začneme šlehat v robotu s použitím balónové metly na střední rychlost (stupeň 4 z 8)*.
* Číslo stupně šlehání závisí na zn. kuchyňského robotu. Zvolte prostě stupeň uprostřed – tzn., že pokud má robot celkem 10 stupňů, zvolíme stupeň 5. Pokud má 8, zvolíme 4, atp.
Takto šleháme celkem 20 minut.
Po uplynutí 20 minut rychlost lehce zvýšíme (max. o 1 stupeň) a šleháme ještě další 2 minuty.
Po 22 minutách získáme lesklý sníh.
V misce smícháme směs BAKE A CAKE (tzv. FIALOVÁ), mandle a ořechy.
Tuto směs pak postupně vmícháme do ušlehaného sněhu.
Formu na chlebíček vymažeme tukem a vysypeme moukou a dáme do ní připravené těsto. Rovnoměrně ho uhladíme.
Pečeme v troubě rozehřáte na 150 °C po dobu cca 35 minut – do zezlátnutí.
Propečení ověříme známým testem špejlí (špejle po vytažení z těsta nesmí lepit).
"Chlebíček" necháme vychladnout ve formě. Pak vyklopíme, zabalíme do utěrky a necháme odpočinout do druhého dne.
Druhý den rozkrájíme na tenké plátky. Plátky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a při teplotě 50 °C je sušíme do křupava.