Bešamel
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Podle některých pověstí byl vynálezcem této omáčky správce královského dvora Ludvíka XIV., markýz Louis de Béchameil de Nointel (1630–1703). Podle jiných recept pochází z italské Florencie a do Francie ho přinesli italští kuchaři Kateřiny Medičejské, když se v roce 1533 provdala za francouzského krále Jindřicha II. Tato omáčka vychází z jíšky, která se vaří s mlékem a dále dochucuje. Využití této omáčky je nekonečné, podává se k masu i těstovinám a slouží jako základ dalších omáček – např. hořčičné, sýrové (tzv. omáčka Mornay).
V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme směs PASTA & GNOCCHI, sůl a pepř rychle a razantně zamícháme vařečkou. (Právě jsme připravili jíšku.)
Za stálého míchání přiléváme mléko. Mícháme, dokud není omáčka zcela hladká.
Omáčku, kterou ihned nevyužijeme, nalijeme do čisté nádoby, necháme vychladnout a uložíme do ledničky pro další použití.
Z výše uvedených surovin připravíme středně hustou bešamelovou omáčku na 1 pekáč (25 × 35 cm) lasagní.