RECEPTY ADVENI

Banitsa z filo těsta připraveného zjednodušeně

Bez lepku Bez sóji

Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na náplň

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

O banitse píšeme již zde. Tam pracujeme s filo těstem připraveným tradičním způsobem. Ovšem banitsu můžeme upéct také z filo těsta připraveného zjednodušeně. Pokud tento způsob upřednostňujete, pak čtěte dál.

Nejdříve připravíme náplň.

Do mísy dáme nadrobený sýr, jogurt a vejce a vše rozmícháme nejlépe elektrickým šlehačem, můžeme přidat třeba olivy nebo bylinky.

Listy filo těsta připravíme dle návodu na příprava filo těsta zjednodušeně.

Těsto připravíme z dvojité dávky.

Mělo by nám vyjít 28 listů o průměru 21 cm.

Na pracovní ploše na sebe navrstvíme vždy 4 listy filo těsta. Vznikne nám tedy 7 hromádek po 4 listech.

Na jednotlivé hromádky rovnoměrně rozdělíme náplň a zarolujeme.

Smotané naplněné válečky ukládáme volným koncem dolů do máslem vymazané formy. Začneme uprostřed a točíme do spirály. Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Formu vložíme doprostřed trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 18 minut na program horní a dolní ohřev.

Foto: Lenka Jurečková