Banitsa z filo těsta připraveného zjednodušeně
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na náplň
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
O banitse píšeme již zde. Tam pracujeme s filo těstem připraveným tradičním způsobem. Ovšem banitsu můžeme upéct také z filo těsta připraveného zjednodušeně. Pokud tento způsob upřednostňujete, pak čtěte dál.
Nejdříve připravíme náplň.
Do mísy dáme nadrobený sýr, jogurt a vejce a vše rozmícháme nejlépe elektrickým šlehačem, můžeme přidat třeba olivy nebo bylinky.
Listy filo těsta připravíme dle návodu na přípravu filo těsta zjednodušeně.
Těsto připravíme z dvojité dávky.
Mělo by nám vyjít 28 listů o průměru 21 cm.
Na pracovní ploše na sebe navrstvíme vždy 4 listy filo těsta. Vznikne nám tedy 7 hromádek po 4 listech.
Na jednotlivé hromádky rovnoměrně rozdělíme náplň a zarolujeme.
Smotané naplněné válečky ukládáme volným koncem dolů do máslem vymazané formy. Začneme uprostřed a točíme do spirály. Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Formu vložíme doprostřed trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 18 minut na program horní a dolní ohřev.